Češi známkují: Zlepšila se bezpečnost, horší je školství i zdravotnictví

lidé, ilustrační foto

lidé, ilustrační foto Zdroj: dumfinanci.cz

Nejlepší vysvědčení si v loňském roce podle Čechů a Češek zasloužili prezident Klaus a radnice. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, ve kterém lidé jako ve škole známkovali práci úřadů a vývoj společnosti. Podle dotázaných se pak loni zlepšovala bezpečnost. Zhoršovaly se naopak školství nebo zdravotní péče. Na propadnutí byly výsledky privatizace, sociální jistoty a vnitropolitická situace.

„Rok 2011 přinesl z pohledu veřejnosti jen málo dobrých zpráv,“ uvedli autoři výzkumu. Podle nich k dobrým zprávám patří třeba chvála činnosti obecních a městských úřadů. Jedničku či dvojku jim dalo 51 procent Čechů a Češek.Téměř polovina lidí pak nejlepšími známkami ohodnotila práci prezidenta, i tak si v průměru vysloužil skoro trojku.

Mnohem kritičtěji podle výsledků naopak lidé vnímají situaci ve školství a hůř hodnotí i domácí politickou scénu. Navíc sílí obavy ze ztráty sociálních jistot a z budoucnosti.

Čtyřku a pětku výsledkům privatizace dalo 77 procent lidí. Stejné známky si od dvou třetin dospělých vysloužila vnitropolitická situace. Sociální jistoty byly na propadnutí podle sedmi z deseti dotázaných. Stejně hodnotilo činnost politických stran 62 procent Čechů.

Zlepšování pokračovalo u péče o bezpečnost občanů. Pořád má ale v průměru trojku. „V polovině 90. let to byl problém číslo jedna, v současnosti je to oblast, která je hodnocena již zcela průměrně,“ uvedla agentura STEM.

Známkování vnitropolitické situaceZnámkování vnitropolitické situace | STEMZdroj: STEM

Nejvíc se v hodnocení propadlo školství

Bez zlepšení zůstává hodnocení slušnosti a mezilidských vztahů. Od roku 1995 se pohybuje kolem známky tři minus. Nejhlouběji se loni propadlo školství, a to na tři minus. Příčinou podle STEM mohou být některé aféry ministerstva, zavádění kontroverzních změn jako testování či státní maturity i obavy z reforem. Další zhoršení lidé viděli i u kvality zdravotní péče, v průměru jí dali známku 3,2.

Hůř než předloni si podle Čechů vedli také politici. Známka za jejich loňský výkon se blížila čtyřce. „Volební rok 2010 znamenal jisté mírné oživení nadějí, rok 2011 v očích lidí tyto naděje opět ztratil,“ uvedli analytici.

Pět let po sobě se podle lidí zhoršují také vyhlídky do budoucna. Přispívá k tomu i ekonomická krize. Průměrně čtyřku dostaly sociální jistoty a trojku možnost uplatnit své schopnosti. Nejhůř od roku 1995 je na tom rozvoj demokracie, spadl na průměrnou známku 3,3. Ke čtyřce se pak blíží možnost ovlivňovat veřejné dění, míní dotázaní.

Známkování školství a zdravotní péčeZnámkování školství a zdravotní péče | STEMZdroj: STEM