Česká pošta mění šéfa. Zatloukal rezignoval, nahradí ho Elkán

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal na počátku dubna skončí ve své funkci, nahradí jej dosavadní vrchní ředitel obchodu a marketingu pošty Martin Elkán. Oznámil to ministr vnitra Milan Chovanec. Zatloukal byl v čele státního podniku od května 2011.

Pokud se Elkán jako krizový manažer ve funkci osvědčí, velmi pravděpodobně generálním ředitelem zůstane. Podle Chovance se na poště v poslední době vršily problémy, zmínil policejní vyšetřování kvůli ovlivňování stavebních zakázek, nabídku doplňkového sortimentu na poštách nebo úvahy o rušení ztrátových poboček.

Podle Chovance by se měly přepážky pošt postupně vyčistit od zbytečného sortimentu jako jsou například plyšáci. Mezi další cíle obchodního rozvoje pošty pak podle ministra bude patřít například navýšení podílu franšízových poboček.

Do 14 dnů chce ministr předložit vládě analýzu stavu pošty a do dvou měsíců pak strategii dalšího směřování podniku. Podle strategie by se měla pošta začít řídit od letošního druhého pololetí.

Ministr podotkl, že vláda nechce uzavírat ztrátové pošty bez dohody s obcemi. Zároveň ale zmínil, že pošta má z provozování pobočkové sítě ztrátu 1,4 miliardy korun ročně. Tu hradí příjmy od aliančních partnerů ve výši okolo dvou miliard korun. Z toho 1,5 miliardy jsou poplatky za bankovní služby a zbytek tvoří doplňkový prodej.

Přehled ředitelů České pošty od roku 1993
Jan Přibyl leden 1993-červen 2004; do prosince 1994 pověřen vedením
Karel Kratina červen 2004-září 2008
Petr Sedláček říjen 2008-prosinec 2009
Marcela Hrdá leden 2010-únor 2011
Petr Zatloukal květen 2011-březen 2014
Martin Elkán od 1. dubna 2014

Pošta zaměstnává přes 32 tisíc lidí a má roční tržby okolo dvaceti miliard korun. Loni vykázala zisk před zdaněním 305 milionů korun, což je o jeden milion pod výsledkem roku 2012. Tržby kvůli poklesu počtu doručovaných listovních zásilek a poukázek klesly o 532 milionů na 19,53 miliardy. Listovní zásilky nahrazuje elektronická komunikace. Naopak rostou balíkové služby. Pošta provozuje kontaktní místa veřejné správy Czech Point i další IT služby pro státní sektor.

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal (na archivním snímku z 18. října 2012) k 1. dubnu skončí. Stál v čele státního podniku od května 2011.Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal (na archivním snímku z 18. října 2012) k 1. dubnu skončí. Stál v čele státního podniku od května 2011. | CTKBývalý bezpečnostní poradce a ředitel odboru informačních technologií ministerstva vnitra Zatloukal zastupoval stát v dozorčí radě Českého Telecomu po jeho ovládnutí španělskou Telefónikou. V České poště byl před nástupem na post generálního ředitele vrchním ředitelem divize Poštovní provoz a logistika. V čele státního podniku stál od května 2011.