České firmy mají podle Fialy výborné předpoklady pro modernizaci moldavské armády

Premiér Petr Fiala a moldavská prezidentka Maia Sanduová v Kišiněvě

Premiér Petr Fiala a moldavská prezidentka Maia Sanduová v Kišiněvě Zdroj: Reprofoto Facebook Petr Fiala

Česká republika má zájem prohlubovat s Moldavskem spolupráci v obranném průmyslu, uvedl český premiér Petr Fiala (ODS) po svém pátečním jednání s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou a premiérem země Dorinem Receanem. Česko podle předsedy vlády například plánuje otevřít kancelář vojenského přidělence v Kišiněvě. „České firmy mají výborné předpoklady pro modernizaci moldavské armády,“ dodal Fiala.  

Fiala dále prohlásil, že je tu možnost nákupů radiolokátorů Věra od pardubické firmy ERA. Moldavsko totiž v souvislosti s válkou na sousední Ukrajině navyšuje obranný rozpočet a snaží se o modernizaci například protivzdušné obrany. Pasivní sledovací systém VERA-NG, označovaný jako Věra, slouží k detekci, lokalizaci, sledování a k určování vzdušných, pozemních i námořních cílů na základě analýzy jejich signálů a je tedy velmi složitý k odhalení.

Česká republika podle Fialy také plně podporuje Moldavsko, které čelí důsledkům ruské války na Ukrajině, a jeho vstup do Evropské unie i sbližování se Severoatlantickou aliancí. Praha například podpořila novou partnerskou misi Evropské unie, která byla zahájena ve čtvrtek v Kišiněvě. „Česko se mise hodlá aktivně účastnit. Podpořilo i vznik evropského sankčního seznamu osob, které mají napojení na Rusko a přispívají k destabilizaci Moldavska,“ doplnil premiér. 

Fiala také v pátek podepsal v Moldavsku smlouvu o darování prostředků českého ministerstva obrany, které budou použity k obnově památníků připomínajících československé legionáře padlé v regionu za první světové války.

Už ráno šéf české vlády položil věnec k památníku připomínajícímu oběti masových deportací obyvatel sovětské Moldávie na Sibiř a do Kazachstánu v době stalinských represí. Před návratem do Prahy má v plánu ještě prohlídku vojenského prostoru vzdušné obrany Bacioi u Kišiněva.

Ve čtvrtek se Fiala zúčastnil nedaleko Kišiněva v obci Bulboaca summitu Evropského politického společenství, na jehož okraj jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o pomoci Ukrajině bránící se ruské agresi, se svým gruzínským protějškem Iraklim Garibašvilim a srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem.