Česko by zvládlo přijmout padesát sirotků ze Sýrie, říká Hamáček

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: profimedia.cz

Česká republika by zvládla přijmout 50 dětí, které v syrské válce přišly o rodiče, uvedl na Twitteru ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Reagoval tak na premiéra Andreje Babiše (ANO), který v sobotním rozhovoru pro Právo přijetí sirotků odmítl. Babišův výrok kritizovali i někteří další politici. Postavil se za něj ale prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

O možném přijetí syrských sirotků hovořila již dříve europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Babiš je ale proti. "Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života. Něco o tom vím, protože moje nadace na to dávala peníze," řekl premiér Právu.

Česko je podle něj solidární, od roku 2015 do různých zemí kvůli migraci poslalo 2,5 miliardy korun, pomáhá na místě v Sýrii lékaři i experty. "A když už jsme u těch sirotků, proč zase někdo pomíjí válku na Ukrajině? Tam nejsou? Tak proč bychom se měli starat právě o Syřany?" dodal Babiš.

Předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Hamáček připomněl, že Česko tento týden darovalo více než 200 milionů korun na nákup hlídkových lodí pro libyjskou pobřežní stráž a je proti povinným kvótám na rozdělování migrantů. "Zcela jistě bychom ale jako desetimilionová země zvládli nabídnout nový domov 50 dětem, které ve válce v Sýrii ztratily rodiče...," uvedl na svém Twitteru.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že padesát syrských sirotků jistě nalezne domov někde jinde. "My ale říkáme celému světu, že jsme nelidští. Kráčíme dobrovolně do izolace a opovržení. Na tuhle hloupou a buranskou politiku těžce doplatíme. Bohužel zcela zaslouženě," napsal na Twitteru.

Jeho stranický kolega Jaromír Štětina uvedl, že soucit je pragmatická kategorie a pokud z něj politici nevycházejí, nastávají škody. "Škody například způsobí izolace a opovržení ze strany jiných zemí EU vůči Česku," dodal.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek na Twitteru napsal, že místo hodnot jako soucit a pomoc bezmocným, nastupuje sobectví a bezohlednost. Předseda poslanců STAN Jan Farský označil Babiše za mocichtivého bezskrupolózního ubožáka. "Pro Evropu je větším ohrožením než uprchlíci," dodal.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček s Babišovým postojem souhlasí. "Je odporné, že si někteří politici - hyeny, udělali beranidlo z nic netušící a nevinné padesátky syrských sirotků," uvedl na twitteru. Podle něj může Česko pomoci třeba 5000 sirotků, ovšem v jejich domově, tedy Sýrii. "A pomáhejme našim sirotkům, jak správně řekl pan premiér. Na ty už nikdo z hyen nemyslí," dodal Ovčáček.

Babiš uprchlíky odmítá dlouhodobě. Na konci srpna při jednání se svým italským protějškem Giuseppem Contem uvedl, že Česká republika nepřijme v rámci přerozdělování uprchlíků ani jednoho. Řešením migrační otázky je podle něj kombinace finanční podpory státům, jako je Itálie, zemím severní Afriky a také těm africkým státům, odkud migranti přicházejí.