Česko je zaplaveno kapitálem z daňových rájů

Zdroj: wikimedia.org

Přes 43 procent zahraničního kapitálu v českých firmách ovládají společnosti registrované v takzvaných daňových rájích jako je Kypr nebo Nizozemí. Počet kapitálu ovládaného z daňových rájů stoupl oproti loňskému roku o 11 procent, zjistila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Podíl kapitálu z daňových rájů na celkovém kapitálu českých firem pak tvoří už skoro 18 procent.

„Pokračuje tak trend z předchozích let, kdy efektivní daňová optimalizace v podnikání hraje čím dál tím větší roli a zahraniční vlastníci z daňových rájů posilují své postavení,“ varuje analytička ČEKIA Petra Štěpánová.

Většina zahraničního kapitálu pochází z Nizozemí

Mezi zahraničími vlastníky s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál. Firmy registrované v Nizozemí ovládají téměř čtvrtinu z celkové hodnoty registrovaného kapitálu v českých firmách, který je kontrolován zahraničními subjekty. S odstupem následuje německý kapitál s 12 procenty, rakouský s desetinou, francouzský a kyperský kapitál shodně s podílem šest procent.

Nizozemsko a Kypr jsou mnoha firmami používány jen jako daňové sídlo, investovaný kapitál a know-how zpravidla nepochází z těchto zemí, upozornila Štěpánová. To podle ní platí i v případě dalších destinací, zejména těch, které jsou považovány za daňové ráje. Meziročně, z pohledu objemu ovládaného registrovaného kapitálu, nejvýrazněji posílili svoji pozici v českých firmách vlastníci z Indie (o 247 procent), Kajmanských ostrovů (148 procent) a Malty (60 procent). Naopak v letošním roce nejvíce klesl vliv subjektů z Lichtenštejnska o 38 procent, Lucemburska o 30 procent a USA o 14 procent.

České firmy ovládají Rusové, pak Němci

Největší počet českých firem vlastní tuzemští majitelé, je to 76 procent z nich. Vlastníci se sídlem v Rusku mají podíl v 19 procentech z celkového počtu firem, které jsou kontrolovány zahraničními subjekty. Následují Němci s 12 procenty, Ukrajinci s 11 procenty a Slováci s osmi procenty. Meziročně z pohledu počtu firem, kde je přítomen zahraniční kapitál, své postavení nejvíce posílily subjekty z Rakouska o 60 procent a Ázerbájdžánu o 21 procent. Následují vlastníci ze Slovenska, Polska, Maďarska a Izraele, kteří aktuálně kontrolují shodně o téměř 15 procent více českých společností než ve srovnatelném období loňského roku.