Chtějí se zbavit Bradáčové a Zemana, kritizuje Pospíšil záměr ministerstva

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Zdroj: ctk

Pavel Zeman
Robert Pelikán
Andrej Babiš.
4
Fotogalerie

Ministerstvo spravedlnosti připravuje nový zákon o státním zastupitelství. Jeho součástí je i úprava, kvůli které by se veškeré vedoucí pozice státních zástupců musely „přesoutěžit“. Ve funkcích by tak mohla skončit například Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně, nebo Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce. Podle bývalého ministra Jiřího Pospíšila jde o snahu se právě těchto osob zbavit.

Ministr Robert Pelikán (za ANO), z jehož dílny chystaný zákon pochází, vyzdvihuje údajnou prospěšnost zákona takto.

„Pokud zákon bude schválen, bude to znamenat postupné přesoutěžení všech pozic vedoucích státních zástupců od toho nejvyššího až po ty okresní. Nezávislost bude zajištěna jasným funkčním obdobím, praktickou neodvolatelností v průběhu funkčního období a zároveň neopakovatelností funkce,“ řekl ministr v České televizi.

Podle předsedy TOP 09 Pospíšila je zákon nepřijatelný. „Je to elegantně skrytá snaha Andreje Babiše a Roberta Pelikána, jak se zbavit Zemana a Bradáčové. To je třeba zásadně odmítnout. Pevně věřím, že taková verze návrhu neprojde Parlamentem,“ vyjádřil se Pospíšil.

 „Přesoutěžení je v tom návrhu dokonce už z doby mých předchůdců. Takže to samozřejmě není spojeno s žádnou současnou kauzou. Právě že nám jde celou dobu o posílení nezávislosti státního zastupitelství, ne o opak,“ reaguje ale pro idnes.cz na kritická slova ministr.

Návrh zákona měl vznikat v kooperaci se státními zástupci, proti jeho znění se ale staví například vedoucí krajští státní zástupci.

Mluvčí unie státních zástupců Ondřej Šťastný říká, že by personální rošády neměla provádět vláda, která zákon předkládá. „Žádná vedoucí funkce nemá být navždy, ale jak to bývá u podobných úprav, ďábel bývá skrytý v detailu. Je třeba trvat na tom, že pokud by se zaváděla výběrová řízení na přeobsazování míst státních zástupců, aby to nedělala tato vláda, ale až skončí stanovené funkční období,“ podotkl Šťastný.


V Česku se blíží prezidentské volby. Vše o nich čtěte zde >>>