Člen ANO si prý řekl o úplatek. V Babišově hnutí skončil, stíhá ho policie

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Policie obvinila bývalého ředitele odboru na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) a současného ostravského zastupitele za ANO Vladislava Kovala z toho, že si jako šéf ministerského odboru řekl o úplatek. Chtěl ho prý od firmy, která s ministerstvem spolupracovala. Podle šéfky MMR Karly Šlechtové (za ANO) muž skončil v pozici ředitele a o jeho dalším osudu na ministerstvu se rozhodne podle verdiktu soudu. Vedení hnutí ANO ještě Kovala vyloučilo a vyzvalo ho, aby skončil i jako zastupitel.

Koval řekl, že svého mandátu ostravského zastupitele se vzdát nechce. Podle něj v zastupitelstvu působí za hnutí ANO i další lidé, kteří nejsou jeho členy. „Vyčkám, jak dopadne moje stížnost, doufám, že dobře. Vím, že jsem nic špatného neudělal,“ konstatoval. Rychlá reakce hnutí ANO na vzniklou situaci ho nepřekvapila. „Vím, že ANO v tomhle ohledu je jiné, takže reakce se zvláště v případě takové věci dala čekat. Doufám, že se očistím,“ podotkl Koval.

„Jeho jednání bylo nepřijatelné. Předsednictvo hnutí jej vyloučilo a měl by rezignovat i na post zastupitele,“ uvedl na Kovalovu adresu předseda hnutí Andrej Babiš v tiskové zprávě.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) dopoledne řekl, že z pozice primátora vůči Kovalovi nyní nebude podnikat žádné kroky. Odpoledne po vyloučení Kovala z hnutí doplnil, že na pondělí ANO svolalo klub zastupitelů, kde se bude celou situací zabývat.

Dobré úmysly nestačily

Podle informací webu Aktuálně. cz se Koval hájí tím, že jen cíleně testoval, jestli zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí. Pokud by prý kývl, ministerstvo by s firmou přestalo obchodovat. Nikomu z vedení ministerstva ale o své údajné akci neřekl. Koval později couvl a zástupci firmy zavolal, že už žádné všimné nechce, v té době ho už ale policisté delší dobu odposlouchávali a měli zaznamenáno i svědectví pracovníka společnosti, uvádí zpravodajský server.

Koval řekl, že se kvůli vyšetřování a po domluvě s policií a advokátem k případu v současnosti nemůže vyjadřovat. Nicméně uvedl, že se cítí nevinný. Podle něj byl nápad a důvody, které ho k němu vedly dobré, ale celou věc špatně zrealizoval.

Podle Šlechtové dostalo MMR v této kauze podnět a loni 27. října 2014 podalo na Kovala trestní oznámení. „Tento zaměstnanec byl včera (ve čtvrtek) odvolán z ministerstva pro místní rozvoj z funkce ředitele a podle toho, jak rozhodne soud, se bude dále nakládat,“ uvedla. Kovalovi podle ní úřad po odvolání nabídl post referenta, který odmítl.

Devětačtyřicetiletý Koval pracoval od loňského února jako ředitel odboru hospodářských služeb, který se stará například o správu ministerských budov a automobilů. Do úřadu ho prý přivedla tehdejší ministryně a nynější eurokomisařka Věra Jourová (ANO). V minulosti byl členem Strany zelených, rozešel se s ní, protože se mu nelíbila politika předsedy a exministra životního prostřední Martina Bursíka.

Martin Čaban: Babišova demonstrace hrubé síly

ANO pátrá, fízluje a informuje