ČSSD ani KSČM průvan ve vedení nechystají. Hamáček: Musíme hrát roli levicového rebela

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Jan Hamáček
Jan Hamáček - první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR
Jan Hamáček - první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR
4
Fotogalerie

Poprvé od vstupu Česka do EU nebude mít ČSSD v Evropském parlamentu ani jednoho zástupce, neobhájila žádný ze čtyř postů. Je to vůbec nejhorší výsledek z celostátního hlasování v její novodobé historii. O mnoho lépe nedopadla ani KSČM, která ze tří křesel udrží jen jedno.

Přesto se nebude opakovat scénář z roku 2004, kdy se po neúspěchu v eurovolbách musel poroučet tehdejší šéf socialistů a premiér Vladimír Špidla. Stranu přitom dotáhl k téměř devítiprocentnímu zisku hlasů, což byl více než dvojnásobek oproti současnému výsledku.  Od předposledního klání v roce 2014 se tak propadla o více než deset procentních bodů. Průvan ve vedení nechystají ani komunisté, kteří si pohoršili o čtyři body. 

„Výsledek je tvrdá rána. Dal jasnou zprávu, že restart sociální demokracie musí být silnější a jasnější,“ řekl předseda oranžových Jan Hamáček. Podle něj se straně nepodařilo probudit „vnitřní sílu a výsledek bolí“.  

Neúspěšný volební lídr ČSSD Pavel Poc vyzval k odchodu z vlády s ANO. Hamáček to však odmítl. „Tratily oba koaliční partneři. U nás je ale problém dvojnásobný, protože jsme nejen vládní, ale i levicová strana. Hnutí Andreje Babiše nám vysává voliče,“ míní a trvá na tom, aby sociální demokraté „hráli roli levicového rebela“.

Některé regiony začaly volat po zásadních změnách, kosmetické prý nestačí. „Ujel nám vlak, který nedoženeme, pokud budeme dělat stále ty samé chyby,“ uvedl šéf pražské organizace ČSSD Petr Pavlík.

Souhlasí s ním ústecký poslanec Jaroslav Foldyna. Podle něj je strana na hranici klinické smrti. Odchod Hamáčka však nepovažuje za řešení, protože jiného lídra nevidí. „Jeho problém je v tom, že se stále dívá do zpětných zrcátek a má příliš svázané ruce,“ soudí.

I podle Hamáčkovy pravé ruky Romana Onderky by mimořádný volební sjezd nic nevyřešil. „Musíme se vzpamatovat do krajských voleb v příštím roce,“ apeluje.

Pnutí je znát také v KSČM, která drží menšinovou vládu u moci. „Volby vyhodnotíme příští měsíc. Výsledky jsou pro nás výzvou, abychom nadále sjednocovali levicové síly v Česku,“ prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip. Nevyloučil, že partaj se začne zviditelňovat větším důrazem na své požadavky, k nimž bude tlačit kabinet.

Premiér Babiš si nemyslí, že neúspěch obou stran rozkolísá vládu. „Rozhodují o tom poslanci, kteří byli zvoleni ve volbách v roce 2017,“ odmítl možné turbulence.