ČSSD bojuje o přežití, přijde o 200 milionů

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: vackova anna

Milan Chovanec
Ilustrační foto
Bohuslav Sobotka
Ilustrační foto
Milan Chovanec
6
Fotogalerie

Kvůli úsporám se únorový sjezd strany, kde si zvolí nové vedení, uskuteční v Hradci Králové. Propouštět zaměstnance socialisté v současnosti nechtějí.

Sociální demokracie je na tom podobně jako ODS před čtyřmi roky. Ve volbách utrpěla citelnou porážku, ztratila více než polovinu voličů. Protože přišla o pětatřicet poslaneckých mandátů, dostane od státu v příštích čtyřech letech o téměř 200 milionů korun méně.

Navíc se potýká s dluhy, které podle loňské výroční zprávy dosahují 260 milionů. Dramaticky by je zvýšila soudní prohra s dědici zesnulého advokáta Zdeňka Altnera.

Nové vedení si ČSSD zvolí už v polovině února na mimořádném sjezdu. Nebude však tak okázalý jako ten letošní v Brně. Kvůli úsporám je rokování naplánováno jen na jeden den. A uskuteční se ve vlastních prostorách strany v Hradci Králové.

„Schválili jsme vyrovnaný rozpočet s příjmy a výdaji 137 milionů. ČSSD je připravená dostát všem svým finančním závazkům, je stabilizovaná,“ řekl její pověřený předseda Milan Chovanec s tím, že partaj má peníze na fungování v příštích měsících i letech. Podle výše přijatého rozpočtu jich bude mít napřesrok o zhruba 50 milionů méně než loni.

To je důvod, proč se pracovníci okresních a krajských sekretariátů obávají o svá místa. Dohromady jich strana zaměstnává přes 130 − nejvíce ze všech parlamentních uskupení. Když socialisté před rokem propustili dvacítku lidí, část z nich našla uplatnění na ministerstvech, která v roce 2013 ovládli. Tato možnost je za stávající situace téměř vyloučena.


Blíží se prezidentské volby 2018. Kdo z devíti kandidátů na prezidenta zvítězí? Sledujte volební speciály s komentáři i okamžitými online výsledky. První kolo prezidentské volby 2018 se bude konat už 12. a 13. ledna. Pokud žádný kandidát nezíská dostatečnou převahu, druhé kolo prezidentských voleb 2018 se uskuteční o dva týdny později, 26. a 27. ledna.

„Propouštění není v tuto chvíli na stole. Existuje jen pokyn ekonomickému řediteli Martinu Starcovi, aby připravil několik variant řešení situace. Sekretariáty rušit nebudeme,“ uvedl místopředseda strany Jan Birke.

Ve hře je redukce počtu pronajatých kanceláří, případně slučování sekretariátů. S prodejem svých nemovitostí ČSSD zatím nepočítá. Má pozemky za 130 milionů a stavby za 450 milionů, mezi něž patří její pražské sídlo Lidový dům.

Tím bude ručit bance, pokud začne čerpat už schválený úvěr 338 milionů na uhrazení nároků Altnerových dědiců, které jim přiznal Městský soud v Praze.