ČSSD opráší společné zdanění manželů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sociální demokraté v rámci plánovaných daňových změn chtějí obnovit i společné zdanění manželů. Uvedl to stínový ministr financí Jan Mládek. V rámci společného zdanění manželů se vypočítává základ daně z příjmů fyzických osob ze společného základu daně manželů. Je tak výhodný například pro manžele, kde jeden vydělává výrazně více.

Poprvé byl institut společného zdanění manželů v českém daňovém právu využit v roce 2005, naposled jej bylo možné použít při výpočtu daně z příjmů za rok 2007.

„Předpokládám, že společné zdanění zavedeme. Když zavedete minimálně dvě sazby, tak to má opět smysl,“ uvedl Mládek. Sociální demokraté budou chtít po případném volebním vítězství zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Horní sazba jejich daně by měla činit 38 procent, což odpovídá 28,3 procenta v rámci dnes existující superhrubé mzdy.

„Takže dnešní takzvanou solidární daň vysokopříjmových skupin chceme zvýšit o šest procentních bodů. Dnes je v rámci superhrubé mzdy 22 procent,“ vysvětlil Mládek. Vláda od letoška zavedla dočasně tzv. solidární daň ve výši sedmi procent pro zaměstnance s měsíčním příjmem zhruba nad 100 tisíc korun. „Nečasova vláda vlastně zavedla progresivní zdanění,“ dodal Mládek.

Superhrubou mzdu sociální demokraté plánují zrušit, s jejím koncem počítá i současná vláda. Dnešní 15procentní daň odpovídá podle dřívějších vyjádření vládních představitelů v rámci hrubé mzdy zhruba 21 procentům.

O daňových plánech ČSSD čtěte více: