ČSSD: Sto tisíc důchodců je ohroženo chudobou

ilustrační foto

ilustrační foto

Sněmovní opozice opět ostře kritizovala vládní návrh na nižší růst důchodů, který vetoval levicový Senát. Podle opozičních politiků je předloha asociální a zvýší počet chudých lidí. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ji naopak označil za nezbytnou pro konsolidaci státního rozpočtu.

Opozice označuje projednávaný vládní návrh na snížení růstu důchodů za asociální a nemravný, reálná výše důchodů prý bude klesat. Penze se budou podle předlohy po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mluvil o destrukci systému valorizace penzí, ostudném návrhu a podvodu ODS a TOP 09 na voličích. Kritizoval také důchodovou reformu. „Jde zase jednom o kšeft,“ prohlásil. „Dalších 100 tisíc důchodců přepadne pod hranici chudoby,“ podotkl také Sobotkův stranický zástupce Lubomír Zaorálek.

Šéfka klubu VV Kateřina Klasnová poukazovala na to, že snížení růstu důchodů nebylo v koaliční smlouvě a vláda navíc odmítla zavedení mezigenerační solidarity.

Drábek označil předlohu za nepopulární, nepředkládá se mu prý lehce. „Z hlediska konsolidace veřejných rozpočtů je ale nezbytná,“ řekl poslancům. Za tři roky by měl stát uspořit celkem zhruba 48 miliard korun. Ministr také kritizoval někdejší sociálnědemokratické vlády za to, že penze valorizovaly podle něho výrazně nad standardní vzorec. Současný návrh vyplývá z dřívějších kroků ČSSD, uvedl.

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček poznamenal, že pokud nynější vláda ruší legitimní očekávání důchodců ohledně výše penzí, příští kabinet může bez problémů zrušit církevní restituce. U církevních restitucí se koalice dnes dohodla na odkladu jejich schvalování kvůli nejednotnosti ve vládním táboře.

Pokud bude důchodová novela platit, průměrný důchod by se v příštím roce zvýšil podle dřívějších propočtů zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by měl penzista dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc. Nyní činí průměrný důchod asi 10 550 korun.