ČSSD zahajuje obstrukce, reformy prý přibližují zemi k Řecku

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Sněmovna dnes zahajuje jednání o vládních reformách, které jí vrátil opozicí ovládaný Senát. Ale bude mít problém - sociální demokraté totiž kvůli změnám, které chce v důchodech, zdravotnictví a v sociální oblasti prosadit vláda, chystá ve sněmovně obstrukce. Před začátkem jednání to oznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté chtějí udělat všechno pro to, aby koaliční návrhy neprošly. „Obstrukci pokládáme za legitimní nástroj,“ uvedl Sobotka. „Zároveň spouštíme petici proti nespravedlivé důchodové reformě a vládě,“ dodal. Občané budou moci petici podepisovat na 70 místech po celé republice.

V petici jsou obecně shrnuty zásadní výhrady, které má ČSSD vůči reformám. Náklady podle sociálních demokratů nese pouze středně a nízkopříjmová skupina občanů.

ČSSD chce jako první bod jednání sněmovny prosadit jednání o výsledcích summitu EU z minulého týdne, který řešil dluhovou krizi v eurozóně a rozhodl o dalším postupu Evropy vůči zadluženému Řecku. Podle sociálních demokratů v parlamentu chybí debata o tom, co se děje v Evropě.

Tažení ČSSD proti vládním reformám podpoří také komunisté. Podle nich by vláda měla přestat prosazovat své reformy, jdou prý proti ekonomickému růstu. Komunistům také chybí diskuse mezi všemi sněmovními stranami.

„Koalice s obstrukcemi ve sněmovně počítá a je připravena jednat klidně celou noc,“ uvedla místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Reformy se budou projednávat i v noci a o víkendu

Hned v úvodu jednání také koalice prosadila, že se bude o reformních zákonech ve sněmovně diskutovat do noci a o nadcházejícím víkendu.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura úspěšně navrhl omezit řečnickou lhůtu na deset minut, přičemž každý poslanec by se směl vyslovit pouze dvakrát k danému tématu. „Kdo neumí za 20 minut říct, co chce, tak už mu ani 21. minuta nestačí,“ uvedl Stanjura. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik to označil za „pokus zavřít opozici hubu“.