ČSÚ opět přilepšil české ekonomice

ČSÚ

ČSÚ Zdroj: Euro Martin Pinkas

Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí o poznání rychleji, než experti předpokládali. Podruhé revidovaný údaj ČSÚ říká, že si hospodářství oproti loňsku polepšilo o 2,9 procenta. Měsíc starý odhad přitom počítal s výkonem takřka o pětinu nižším. O přepsání čísel směrem vzhůru se podle úředníků ve velké míře zasloužil překvapivě dobrý výkon malých českých firem, které dokázaly trumfnout statistické odhady.

„Teprve nyní jsme měli k dispozici skutečné údaje o firmách s méně než dvaceti zaměstnanci. Ta předčila naše odhady,“ uvádí Jan Heller z ČSÚ.

Boom drobného podnikání však prý Česko zdaleka nezažívá. „U malých firem zatím převládá opatrnost a hledání úspor. Rezervy firmy vytvářejí především na to, aby se udržely, ne aby investovaly. Pro růst zatím není důvod, nárůst kupní síly lidí ani poptávky zatím nepociťujeme,“ uvádí Petr Valenta z českého Sdružení podnikatelů a živnostníků. Stěžejní pro potvrzení silných čísel statistiků budou podle něho nadcházející měsíce. „V případě malých firem rozhodne, jak bude na tržbách silná sezona. Podle toho se zařídí dál,“ dodává Valenta.

Firmy neposlaly požadované údaje včas

Navýšení růstu mělo ještě další prozaické příčiny. Část firem totiž statistikům neposlala požadované údaje včas nebo dotazovací formulář nezvládla správně vyplnit. Oprava těchto chyb spolu s dodatečně zaslanými údaji přidala na výkonu české ekonomiky dvě desetinky procenta. „K navýšení tempa růstu přispěly opravy chyb a opožděně podané reporty zhruba z poloviny,“ dodává Heller.

O rychlý růst české ekonomiky se letos staraly zejména zahraniční obchod a firemní investice. Vývoz se díky oživení v Evropské unii oproti loňsku zvýšil o více než deset procent, investice firem do rozšiřování výroby pak poskočily o bezmála šest procent. Více utráceli i spotřebitelé. Jejich výdaje v obchodech narostly o 1,5 procenta. „V ekonomice posilují všechny hlavní složky poptávky. Ekonomický růst tak stojí na zdravých základech,“ uvádí Milan Kratina z investiční skupiny Accolade.

Ani zrychlené tempo růstu nicméně nedokázalo vrátit Česko na předkrizovou úroveň. Historického vrcholu totiž dosáhla domácí ekonomika na podzim roku 2008, tedy v předvečer pádu americké banky Lehman Brothers. Celoroční růst Česka pak třeba Komerční banka odhaduje na 1,9 procenta, příští rok by si podle ní měla ekonomika polepšit o 2,6 procenta.