DAKO-CZ prohlubuje spolupráci se společností Siemens

Zdroj: Siemens

Brzdy od společnosti DAKO-CZ se stávají nedílnou součástí souprav metra, které společnost Siemens dodává do řady měst nejenom na evropském kontinentu. V posledních měsících uzavřel jediný český výrobce vlakových brzd se společností Siemens několik zajímavých kontraktů.

Jde například o mechanické části brzdy a kotoučové jednotky, které DAKO-CZ dodá pro 20 třívozových souprav metra v Sofii. Projekt dodávky brzdových systémů a komponent bude probíhat od května roku 2017 až do konce roku 2018. Společnost Siemens bude dodávat jednotky pro metro, jejichž design vychází z velmi úspěšné rodiny Inspiro, určené pro novou linku 3 v Sofii. Očekává se, že soupravy budou uvedeny do provozu od roku 2019.

Soupravy Inspiro jezdí například také ve varšavském metru a rovněž používají brzdové systémy společnosti DAKO-CZ. Tento typ bezbariérového vozu byl vyvinut se zvláštním důrazem na nízkou spotřebu energie, optimalizovanou údržbu a s ohledem na životní prostředí.

Siemens

Dodávky míří do Norimberku i Bangkoku

Dalším velkým projektem je dodávka brzdového systému pro 21 čtyřvozových souprav metra pro linku U1 v Norimberku. DAKO-CZ bude od letošního září až do poloviny roku 2019 dodávat mechanickou část brzdy a brzdové komponenty, například sběrače, moduly sběračů a regulační ventily. V tomto projektu bude zároveň poprvé využita nová řada regulačního ventilu RV-4. Regulační ventil je přístroj, který zajišťuje optimální výšku vozové skříně oproti podvozku vozu s ohledem na zatížení vozu, čímž přispívá ke komfortu nástupu cestujících.

Linka U1 je nejstarší ze tří tras norimberského metra a vede centrem města. Linka měří 18,5 kilometru a má 27 stanic. Společnost Siemens vyrábí bezbariérový vlak typu G1 pro provozovatele VAG (Verkehrs-Aktiengesellschaft). Dodávka je naplánována na polovinu roku 2018. Soupravy budou montovány v pobočce Siemens ve Vídni.

Siemens

Ve stejném časovém období bude DAKO-CZ dodávat pro firmu Siemens také brzdové systémy pro 22 čtyřvozových souprav metra v Bangkoku. Od poloviny roku 2017 až do roku 2018 bude firma i pro toto metro dodávat mechanickou část brzdy, respektive panely přístrojů i další brzdové komponenty včetně protismykového zařízení.

DAKO-CZ vyrábí a dodává brzdové systémy a komponenty pro nákladní a osobní kolejová vozidla včetně lokomotiv, metra a tramvají. Firma, která je součástí holdingu Czechoslovak Group, se podle předběžných odhadů svým obratem za loňský rok blíží k jedné miliardě korun. Meziročně to přestavuje přibližně desetiprocentní nárůst. V minulém roce společnost oslavila 200 let své existence.