Daniel Novák: Smrad a kapitalismus

zápisník, Daniel Novák

zápisník, Daniel Novák Zdroj: E15

Čína dokončuje nejvyšší most na světě. Snad to s ním nedopadne jako s proslulým skleněným kolegou, který vznikl rovněž v Číně. Byl sice fajn, ale jeho problém byl, že na něj chodili lidi. A to tolik, že po dvou týdnech provozu ho úřady zavřely. Údržba nutná.

Ale zpět do voňavých Čech. Mimoň koupila v aukci prasečák, jehož odér roky sužoval město. Když to zvládli v Mimoni, povede se to snad i v Letech. Abychom kvůli historické ostudě nebyli za mimoně.

Stát připravuje program na podporu start-upů. V době přebytku kapitálu asi stejně rozumné jako podpořit nákupy bytů v době boomu. Aspoň ale bude v nadcházející krizi zase co hezky procyklicky škrtat.

V Česku je podle pracovních agentur alarmující nedostatek lidí na všechny typy pracovních pozic včetně těch nízkokvalifikovaných. Migranty tu ale nechceme. Takže kdo vlastně bude makat ve čtyřech nových průmyslových zónách, na jejichž vznik dá stát přes miliardu?

Závěrem citátek: „Příliš morálky si člověk nemůže dovolit, jinak bude smeten nemilosrdnou silou kapitalismu. Přežít mohou pouze ti, kteří jsou ochotni podvádět,“ říká nositel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Shiller. Hezký sluníčkový den.