Dávky lze dál vyplácet i bez sKarty - Klaus podepsal zákon

sKarta

sKarta Zdroj: profimedia.cz

Lidé si budou moci dále nechat vyplácet podporu v nezaměstnanosti a pěstounské dávky, aniž by vlastnili sKartu. Novelu zákona, která to umožní, podepsal v sobotu prezident Václav Klaus. Dnes svůj podpis připojil premiér Petr Nečas (ODS), informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Podle původních zákonů se měly dávky od ledna vyplácet jen prostřednictvím sKaret.

Ministerstvo práce ani původní zákony nepředpokládaly, že by nezaměstnaní a příjemci dávek ještě sKarty neměli. Do norem o zaměstnanosti a o sociálně-právní ochraně dětí se proto dostaly přechodná ustanovení, že do vydání sKarty budou dávky vypláceny ještě 'postaru'. Jde o novelu, kterou Sněmovna schvalovala minulý týden v legislativní nouzi, v pátek ji schválili i senátoři.

Projekt sociálních karet zpochybňovala ve Sněmovně opozice a vyvolal debaty i v koalici. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) již dříve uvedla, že ministerstvo připraví v lednu rozsáhlejší změny zákonů a bude je konzultovat s Nečasem. Hodlá prý se vypořádat i připomínkami ochránců soukromí.

Na prezidentův podpis ještě čeká novela o platech soudců a tím i státních zástupců, kterou Senát také přijal v pátek. Z paušálních náhrad zákonodárců se nebude odvádět zdravotní a sociální pojištění. Zdaněny zůstanou.

Vláda předlohou reagovala na verdikt ústavního soudu, jenž zrušil původní vzorec pro výpočet soudcovských platů. Činily 2,5násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, podle soudu byly příliš nízké. Pokud by nový vzorec neplatil od ledna, byly by platy soudců i státních zástupců v ohrožení.