Dluhy domácností v únoru stouply o miliardu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v únoru zvýšily o 988,6 milionu na 1,119 bilionu korun. Proti loňskému únoru stouply o 60,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Zadluženost podniků v únoru meziročně vzrostla o 44 miliard na 954 miliard korun. Ve srovnání s předchozím měsícem byla vyšší o 10,5 milionu korun. Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti lednu o 14 miliard na 1,091 bilionu korun. Meziročně se zvýšily o 85 miliard korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v únoru meziročně klesly o 11,9 miliardy korun na 337 miliard korun. Ve srovnání s předchozím měsícem byly nižší o 1,4 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.