Dnes končí objednávky spořicích státních dluhopisů

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil 22. října v Praze na tiskové konferenci k podzimní emisi spořicích státních dluhopisů.

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil 22. října v Praze na tiskové konferenci k podzimní emisi spořicích státních dluhopisů. Zdroj: CTK

Ministerstvo financí kvůli velkému zájmu změnilo konec upisovacího období státních spořicích dluhopisů z původně plánovaného 30. listopadu na dnešek. K pátečnímu poledni evidovalo MF objednávky za 22,3 miliardy korun, plány počítaly s maximálně 20 miliardami.

Objednávky bude ještě dnes přijímat víc než 1400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky a České pošty. Objednávky bude nutné zaplatit do pěti pracovních dnů. Dluhopisy úřad vydá 12. prosince.

V rámci jarní emise si lidé objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun. Loni na podzim v rámci pilotní emise si koupili investoři dluhopisy za 20,4 miliardy korun.

Výnosy dluhopisů pro občanyVýnosy dluhopisů pro občany | MF

Zájemci si mohou pořídit prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s výnosem 3,41 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

Dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna si zájemci musejí koupit minimálně 1000 kusů, stejně jako v předchozích dvou emisích. Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu.