Do Motola se přijedou léčit čtyři děti ze Sýrie

Fakultní nemocnice v Praze-Motole

Fakultní nemocnice v Praze-Motole Zdroj: ctk

V motolské nemocnici v Praze se budou léčit čtyři syrské děti. Malí pacienti přiletí v pondělí společně se svými rodinami díky humanitárnímu projektu MEDEVAC. Celkem dorazí do Česka 21 lidí, z toho 13 dětí. Dnes o tom informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Dvanáctého října přijedou do České republiky čtyři syrské rodiny, které dosud v nelehkých podmínkách pečovaly o své nemocné děti. Odbornou lékařskou pomoc nutně potřebují čtyři malí pacienti, z každé rodiny jde o jedno dítě,“ uvedl Němeček.

Záměr nabídnout útočiště rodinám syrských dětí, jež se budou léčit v Motole, se zveřejnil v srpnu po schůzce pracovní skupiny pro migraci. Tyto rodiny jsou zahrnuty mezi 400 uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce Česko přijmout. Podle dřívějších informací by měli být rodinní příslušníci hospitalizovaných dětí ubytováni v dočasném ubytovacím zařízení v Praze. O jejich integraci se pak bude starat arcidiecézní charita a správa uprchlických zařízení.

Letos by měla do České republiky dorazit přibližně stovka migrantů z táborů na Blízkém východě. Dalších 95 uprchlíků by se mělo do Česka přesunout z Řecka a Itálie. Z těchto států se Česko zavázalo přijmout celkem 1100 migrantů.

Infekce nehrozí

Ministerstvo zdravotnictví ujistilo, že nehrozí nebezpečí, že by se prostřednictvím členů rodin dětí léčených v Motole dostalo do Česka nějaké infekční onemocnění. V Jordánsku byli všichni vyšetřeni českým lékařem. Děti jsou očkované podle syrských zvyklostí, očkování jim bude dále doplňováno podle českého očkovacího kalendáře. V závislosti na svém zdravotním stavu by měli být očkováni proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Projekt MEDEVAC (Medical Evacuation) je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, jimž není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Je realizován ministerstvem vnitra ve spolupráci s resorty obrany, zahraničí a zdravotnictví. V jeho rámci jsou léčeni pacienti v České republice, ale též vysíláni lékaři do zahraničí.