Do pražských restaurací putovalo maso z dalšího nelegálního skladu

Hovězí maso

Hovězí maso Zdroj: profimedia

Veterináři odhalili v Praze 6 nelegální sklad se zmrazenými rybami z Vietnamu, rybími konzervami z Koreje a zmrazeným hovězím masem z Rakouska. Bylo v něm 2,6 tuny živočišných produktů. Maso z něj putovalo do restaurací v Praze a okolí. Inspektoři prodej produktů zakázali, maso odeslali zpět dodavateli do Rakouska, přičemž provozovateli hrozí milionová pokuta. 

"Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují potenciální riziko pro jejich spotřebitele. Při provozování neschváleného skladu není zaručeno dodržování platné legislativy, zejména skladovacích podmínek, dodržování správné hygienické praxe a systémů založených na analýze nebezpečí, či plnění požadavků na personál z hlediska odbornosti a zdravotního stavu," vysvětlili veterináři.

V poslední době jde o několikátý nepovolený sklad v Praze, který veterináři nalezli. Například v červnu informovali o skladu v těsné blízkosti tržnice SAPA v Libuši, kde našli 2,3 tuny drůbežího masa, kachen a krevet. V areálu SAPA pak našli sklad hovězího, vepřového a drůbežího masa a ryb neznámého původu o hmotnosti 60 kilogramů také letos v květnu.

SVS dohlíží na více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi manipulují. Loni celkem uložila pokuty za rekordních 28,5 milionu korun.