Do vlády s Babišem nevstoupíme, říká šéf poslaneckého klubu Pirátů Michálek. První jednání Sněmovny ho zklamalo

Předseda Ivan Bartoš a první předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Předseda Ivan Bartoš a první předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek. Zdroj: ČTK

Tiskovka Pirátů ve Sněmovně. Trio Bartoš, Michálek a Ferjenčík
Ustavující schůze Sněmovny: Pirát Jakub Michálek skládá slib
3
Fotogalerie

Že by nakonec Piráti zamířili přece jen s ANO do vlády? To šéf jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek vylučuje. V rozhovoru pro Blesk.cz se pozastavil i nad hádkami v nové Sněmovně, které se strhly krátce po složení slibů kolem počtu členů mandátového a imunitního výboru. Právě ten totiž bude projednávat druhou žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Michálek také promluvil o tom, co ho ve Sněmovně překvapilo. A o svém zklamání.

Pirátská bárka se vydala na svou plavbu novou Sněmovnou, 22 poslancům, kteří složili sliby, přitom šéfuje mladík Jakub Michálek. „Máme připraveno 20 programových priorit, což jsou zákony, které chceme prosazovat z konstruktivní opozice. To znamená: My nevstoupíme do vlády s panem Babišem a případně SPD, komunisty, nebo co se právě připravuje, ale budeme konkrétními kroky, které jsme měli ve volebním programu, prosazovat, co jsme slíbili voličům,“ říká Pirát Michálek.

Na konkrétních návrzích jsou prý Piráti ochotni práci vlády podpořit. „Ale nebudeme dávat bianco šek a podporovat ji jakožto celek,“ zdůrazňuje Michálek.

V pondělí noví poslanci převzali nejprve osvědčení o zvolení, poté již na plénu skládali v abecedním pořadí slib. Následovala vášnivá diskuze o tom, kolik členů má mít mandátový a imunitní výbor. Piráti jich nakonec chtěli 18, Sněmovna však schválila 19 členů výboru.

A Piráti zuřili. „Já musím říct, že mě to trošku zklamalo, protože dalo se to dohodnout dopředu, to rozhodnutí mohlo být spravedlivé. Tímto způsobem se vlastně zneužila ta volební aritmetika přepočtu tak, aby ANO se svými koaličními partnery získalo většinu ve výboru, který bude rozhodovat o vydání Andreje Babiše a pana Faltýnka k trestnímu stíhání. Takže toto samozřejmě trochu omezuje naši důvěru v to, že ten výbor může dát relevantní doporučení,“ okomentoval dění ve Sněmovně pro Blesk.cz Michálek.

Celý článek o prvních dojmech Pirátů ze Sněmovny si můžete přečíst zde >>>