Komentář: Nová kreativní tvář bývalé radnice

Pražské kreativní centrum

Pražské kreativní centrum Zdroj: Pražské kreativní centrum

Pražské kreativní centrum
Pražské kreativní centrum
Radniční domy v Praze
Radniční domy v Praze
Malé náměstí v Praze
12
Fotogalerie

Odbíjí sedmá hodina večerní. Prodírám se hloučkem davu pod orlojem, turisté se zaujetím v očích vzhlíží ke dvanácti apoštolům, není tu k hnutí. Přitom jenom necelých sto metrů od turistického ruchu se nachází místo, kde po turistech nejsou ani památky. Už u vrátnice je cítit dobrá nálada, nadšení a zábava. Stojí tu bývalý bezdomovec z projektu Pragulic a s úsměvem na tváři pouští návštěvníky dovnitř. Uvnitř hraje hudba, u stánku teče pivo proudem. Když zvednete hlavu, uvidíte nad sebou 3 patra plná lidí oslavujících oficiální otevření Pražského kreativního centra.

Proměna opuštěného prostoru

Ještě před deseti lety byl dům U Zlatého rohu a dům U Minuty na Staroměstském náměstí zaplněn pouze kancelářemi. Později však byly kanceláře zrušeny. Praha si lámala hlavu s tím, co s opuštěnými radničními domy. Nápad zřídit zde Kreativní centrum přišel od Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Ten se v rámci projektu Kreativní Praha v lednu pustil do vytváření centra, které sice svým názvem evokuje cosi uměleckého, avšak trávit čas tam lze mnoha způsoby. Můžete si tu na pavlači posedět u kávy, pracovat, přečíst si knihu. Anebo se zúčastnit některé z akcí: ty tu probíhají v podstatě každý den. Nejvíc jich organizuje Skautský institut, který v prostorách Pražského kreativního centra sídlil už před jeho založením a patří mu celé první patro. Organizuje různé akce – od diskusí na vážná společenská témata přes workshop výroby tašky až po kurzy jódlování či jógy.

Jak probudit diskusi

Pavlína Samčíková je koordinátorka Pražského kreativního centra od srpna tohoto roku. S nadšením v očích mi vypráví o fungování centra. „Chodí nám tolik nabídek, že je všechny nestíháme realizovat,“ říká. Získat zde prostor pro vlastní akci se nepoštěstí hned tak každému. Centrum se při jejich výběru řídí třemi pilíři, které se zápalem a nadšením prosazuje. První se nazývá Smart city center. Jeho cílem je zachování dialogu s občany a udržitelný rozvoj centra Prahy. To znamená například i to, že tu mohou stavební firmy přednášet své plány a diskutovat o nich s kýmkoliv, kdo má zájem.  Druhým pilířem je podpora kulturních a kreativních odvětví. Jeho cílem je vdechnout více hravosti do pražských ulic, aby se v nich občané cítili dobře. Třetí pilíř se týká vzdělávání a (sebe)rozvoje ve 21. století. Sama koordinátorka zajišťuje časové a prostorové rozvržení akcí a dohlíží na to, že dané akce spadají do některých z těchto pilířů.

Druhé patro, kam to můžete vzít pěšky či výtahem, si pronajal IPR, pod jehož záštitou zde sídlí mnoho projektů pro rozvoj města jako například CAMP (Centrum architektury a městského plánování), Citymakers či třeba projekt Prázdné domy, který se snaží upozorňovat na opuštěné domy po celé republice a měnit je na užitečnější a estetičtější prostory. Prázdné domy mají v celé budově pronajatou přesně 6,72 m2 velkou místnost. Přijímají různé návrhy na využití této místnosti, z nichž pár vyberou a zrealizují. Jedním z návrhů je vytvořit z místnosti trucovnu pro frustrované politiky a úředníky, přičemž by se stěny nechaly vypolstrovat, aby měli do čeho mlátit.

Centrum architektury a městského plánování je projekt, který inicioval Adam Gebrian, který je mimo jiné zakladatelem Brněnského kreativního centra. CAMP funguje jako místo, kam můžete jít prodiskutovat budoucnost Prahy a přednést tam své nápady či připomínky ke zlepšení prostředí v Praze, sednout si a přečíst něco ze širokého výběru architektonické literatury nebo se zúčastnit soutěže o nejhezčí lavičku.

Praha, která patří Pražanům

„Naším cílem není přilákat turisty, kteří přijdou a zase odejdou. Chceme, aby Pražské kreativní centrum bylo otevřeným místem, kam se pražští občané rádi vracejí, aby tu smysluplně trávili svůj volný čas,“ odpovídá Pavlína Samčíková na otázku, jestli je cílem projektu prosadit město v cizích zemích a přilákat turisty.

A jak projekt působí na obyvatele Prahy? Zvěsti o legendárním Kreativním centru se pomalu ale jistě šíří mezi další a další kruhy obyvatel. Ti se o něm buď doslechnou, nebo jim prostě nedá zvědavost a nakouknou dovnitř, když procházejí kolem.

Do budoucna by se Pražské kreativní centrum chtělo spojit s dalšími kreativními centry po celé České republice a sdílet s nimi zkušenosti a know-how. Dále se pak chce napojit na podobné evropské projekty v různých městech a společně ukazovat světu, že metropole neslouží jen jako zábava turistům či ziskuchtivým developerům, ale že především patří jejím obyvatelům, kteří se chtějí na utváření svého města podílet.