Douda: Janouška zařazuji mezi problémové pijáky

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: profimedia.cz

Zranění hlavy lobbisty Romana Janouška nemělo vliv na incident, kvůli němuž čelí obžalobě z pokusu o vraždu. Při hlavním líčení to dnes řekli znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Podle psychologa Doudy, který se o Janoušek stará, patří lobbista mezi problémové pijáky.

„Znalci se vyjádřili tak, že přestože hematom nalezen byl, tak přes jejich vyšetření mají pocit, že to nemělo vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti,“ uvedl Janouškův advokát Vít Široký. Janouškovu příčetnost znalci zkoumali opakovaně kvůli operaci, kterou podstoupil v únoru letošního roku. Soud před výslechy znalců vykázal na návrh Širokého veřejnost z jednací síně. Předseda senátu Tomáš Kubovec krok odůvodnil tím, že by mohlo být narušeno lékařské tajemství.

Posudek, který psychiatr a psycholog na Janouška zpracovávali, byl totiž vypracován předtím, než se o Janouškově zranění vědělo. Lékaři lobbistu operovali kvůli krevní sraženině na mozku, kterou měl v hlavě již delší dobu. Muž měl po propuštění na lebce přes 50 stehů, podle dřívějšího vyjádření Širokého byl v ohrožení života.

Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukceRoman Janoušek, nehoda, rekonstrukce | ctkRekonstrukce nehody

„Bylo tam hodně osobních intimit, hodně osobního života. To jsou věci, které si myslím, že podléhají lékařskému tajemství,“ hájil svou žádost o vyloučení veřejnosti Široký.

Zpravidla se přitom veřejnost na výslechy znalců nevylučuje, činí se tak například v případě ochrany nezletilých. Soudce veřejnost vykázal před výslechem psychologa a drogového experta Ivana Doudy. Ten ještě před svou výpovědí poukázal na to, že se s Janouškem zná zhruba 18 let, jejich vzájemný vztah je prý přátelský.

Douda: Janouška zařazuji mezi problémové pijáky

„Já jsem osobní, také trošku rodinný psycholog. Proto jste také byli vyloučeni. I když tam neproběhly žádné velké intimity, tak člověk mluví o svém klientovi, tak by to nebylo asi vhodné,“ řekl po svém výslechu Douda. Podle něho jej Janoušek oslovil kvůli psychologické pomoci před čtyřmi lety, od té doby se schází zhruba jednou týdně. Údajně tehdy trpěl poruchami spánku a úzkostmi v souvislosti s pracovní zátěží.

„Předpokládám, že nějaká antidepresiva bral,“ podotkl Douda. Připustil také, že by se Janoušek mohl pracovně stáhnout do ústraní. „Myslím, že o tom v poslední době hodně intenzivně přemýšlel,“ dodal.

Soud se prý psychologa ptal na Janouškovu osobnost či jeho závislosti. „Já můžu říct, že ho zařazuji mezi problémové pijáky tak jako 30 procent mužské populace,“ prohlásil Douda. Prý neví o tom, že by bral drogy. Zdůraznil ale, že si nedokáže představit, že by Janoušek chtěl někoho úmyslně zranit. Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze 4.