Dovolací řízení mezi Prahou a Copa Retail kvůli Škodově paláci zastavil soud

Škodův palác

Škodův palác Zdroj: CTK

Nejvyšší soud (NS) zastavil dovolací řízení ve sporu mezi městem Praha a společností Copa Retail. Praha vzala dovolání zpět v reakci na dohodu s protistranou o podmínkách pronájmu Škodova paláce v centru metropole.

„Dovolání bylo vzato zpět po uzavření dohody o narovnání,“ uvedl Martin Valehrach, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8, kde kauzu řešili v první instanci. Dohoda není součástí soudního spisu. Firma Copa Retail se v létě přejmenovala na Škodův palác, komanditní společnost.

Palác, kde sídlí většina magistrátních úředníků, má Praha pronajatý od roku 2006 za původní částku 4,4 miliardy korun. Město v minulosti kvůli výši nájemného podalo na majitele, firmu Copa Retail, dvě žaloby. U soudu ale neuspělo.

Přečtěte si:

Nedávnou dohodou získala Praha slevu na nájemném. Zavázala se ale k několika ústupkům, mimo jiné přišla o opční právo a prodloužila nájemní smlouvu o 18 měsíců. Dlouholetý pronájem Škodova paláce tak skončí v roce 2028.

Praha nyní zvažuje, zda po roce 2028 ponechá úředníky v pronajatém paláci, nebo raději koupí či postaví vlastní budovu. Analýza Institutu plánování a rozvoje ukázala, že nejvhodnější lokalitou pro magistrát je pozemek na Knížecí v Praze 5 na místě nynějšího autobusového terminálu. Další zvažované lokality jsou Florenc, Elektrické podniky a Palác kultury (nyní Kongresové centrum Praha).

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nedávno uvedla, že město v současnosti neuvažuje o tom, že by Škodův palác koupilo.