Důchody na dluh. Ministerstvu práce rostou výdaje rychleji než příjmy

Podle novely státního rozpočtu má stát letos vyplatit na penzích rekordních 555,9 miliard. korun

Podle novely státního rozpočtu má stát letos vyplatit na penzích rekordních 555,9 miliard. korun Zdroj: Anna Vackova

Průměrný starobní důchod na začátku roku činil téměř 16,3 tisíce korun, na konci roku má přesáhnou 18 tisíc.
Posouvat věk odchodu do důchodu současný kabinet nechce.
3
Fotogalerie

Zhruba 150 miliard korun má dosáhnout rozdíl mezi letošními příjmy a výdaji ministerstva práce a sociálních věcí. Alarmující rozevření nůžek, které je o desítky miliard větší než v předchozích letech, nastává především kvůli výjimečnému růstu důchodů, některých dávek a jednorázovému pětitisícovému příspěvku na dítě. Předpokládá to novela zákona o státním rozpočtu na tento rok, jež pro rezort počítá s téměř 770 miliardami korun. Oproti loňskému návrhu minulé vlády je to přibližně o třicet miliard více.

Například dvě mimořádné valorizace penzí, které si vyžádala bobtnající inflace, budou do prosince stát 29 miliard korun. Praktickou stejnou částku spolkne každoroční lednové přidání seniorům, které dostanou i napřesrok.

„Letos je zvýšení opravdu rekordní. Počítáme s ním i od prvního ledna, jak ukládá zákon. Bude tam promítnuta základní i procentní výměra,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Penzisté si od začátku roku opět polepší v průměru o 850 korun. Ženy na odpočinku, které vychovaly děti, navíc začnou pobírat 500 korun měsíčně za každého potomka. V Česku je přes 2,8 milionu lidí s nárokem na důchod. Z toho 2,36 milionu seniorů, 414 tisíc invalidů a 65 tisíc vdov, vdovců a sirotků.

Zda důchody znovu porostou i nad zákonnou valorizaci, nechce Jurečka předjímat. „V tento okamžik pro to nevidím prostor ani s ohledem na státní rozpočet,“ míní.  

Penze jsou suverénně největší položkou státního rozpočtu, donedávna tvořily čtvrtinu výdajů. Nyní spotřebují více než třetinu všech peněz, s nimiž stát hospodaří. Zatímco ještě v letech 2018 a 2019 byl důchodový účet v plusu 16 až 18 miliard korun, v roce 2020 se v důsledku pandemie propadl do čtyřicetimiliardového minusu. V polovině roku systému chybělo osm miliard.

Podle novely státního rozpočtu má stát letos vyplatit na penzích rekordních 555,9 miliardy korun, o čtyřicet miliard více, než vybere na sociálním pojistném od zaměstnanců a zaměstnavatelů. „Samozřejmě je to na dluh, ale neumím si představit, že bychom právě seniorům zvýšením důchodů nepomohli,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Opoziční ANO považuje tři letošní valorizace, které zvedly penze v průměru o 2,5 tisíce korun, za nedostatečné. „I seniorům rostou ceny energií a další položky, peníze jim rozhodně stačit nebudou,“ soudí exministryně financí a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Průměrný starobní důchod na začátku roku činil téměř 16,3 tisíce korun, na konci roku má přesáhnout 18 tisíc.

Zadlužování penzijního systému by mohlo urychlit důchodovou reformu, s jejímž předložením počítá vláda Petra Fialy do konce roku 2023. Ministr práce Jurečka by posílil příjmy například větším zaměstnáváním rodičů malých dětí nebo seniorů formou zkrácených úvazků. Rovněž by více motivoval lidi, aby si spořili na stáří. Posouvat věk odchodu do důchodu současný kabinet nechce.

Vedle důchodů vyplácí ministerstvo práce například státní sociální podporu, na niž je v novele letošního rozpočtu vyčleněno 67,5 miliardy korun. Dále jsou to mimo jiné nemocenské dávky, na něž má padnout 47,4 miliardy korun.

O kolik vzrostl rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí (v miliardách korun)

2019                     552,4
2020                    688,2                                 
2021                     714,4
2022                     740,6*
                            758,0**
                            768,7***

*návrh státního rozpočtu minulé vlády Andreje Babiše z podzimu 2021
**státní rozpočet schválený v únoru
***novela státního rozpočtu přijatá vládou Petra Fialy v červenci

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 5. díl • Videohub