EU: Češi upravovali výsledky auditů čerpání dotací

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čeští úředníci upravovali výsledky auditů čerpání dotací z Evropské unie na některé projekty, napsal Evropský účetní dvůr. Podle kontrolorů EU auditoři ČR systematicky upravují výsledky auditů tak, aby se v roční kontrolní zprávě snížil podíl chyb pod nebo na dvouprocentní hranici. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

České úřady zprávu, kterou od účetního dvora obdržely na začátku května, nechtějí komentovat. „Jedná se o návrh a předběžná zjištění. Návrh ještě bude projednán s Evropským účetním dvorem v kontradiktorním řízení a teprve poté bude audit uzavřen a budou moci být poskytnuty jejich výsledky,“ řekl Aktuálně.cz Jakub Haas z ministerstva financí.

Evropský účetní dvůr si ke kontrole vybral některé projekty z dotačních programů Doprava a Jihovýchod, přes které čerpají peníze Jihomoravský kraj a Vysočina. Dále kontroloval dotační programy, které mají na starost ministerstva průmyslu, životního prostředí a pro místní rozvoj. Evropský soudní dvůr hraje v EU stejnou roli jako v Česku Nejvyšší kontrolní úřad.

Podle ministerstva financí je porovnávání předběžných neprojednaných zjištění Evropského účetního dvora s konečnými projednanými výsledky národních auditů manipulací s důvěrnými informacemi. „Účetní dvůr označuje návrhy zpráv jako důvěrné právě proto, aby se předešlo těmto spekulacím,“ dodal úřad.