EU důvěřuje rekordně málo Čechů

EU

EU Zdroj: capx.co

Evropské unii nyní věří 29 procent Čechů, Evropskému parlamentu 24 procent. U obou institucí se důvěra občanů propadla na historické minimum, ukázal aktuální průzkum agentury STEM. Nadpoloviční většina veřejnosti důvěřuje OSN (55 procent) a Severoatlantické alianci (52 procent).

Vztah Čechů k Evropské unii zkoumá STEM od roku 1994, kdy se míra důvěryhodnosti pohybovala mezi 50 a 60 procenty. Zatím posledním vrcholem byla doba počátku českého předsednictví v roce 2009 - tehdy unii věřilo 60 procent dotázaných.

Od tohoto roku se však důvěryhodnost EU mezi českými občany oslabovala, výjimkou bylo krátkodobé zlepšení v roce 2013. „Aktuálně důvěra občanů v EU poklesla na dosud nejnižší hodnotu v časové řadě STEM,“ uvedli autoři průzkumu.

„Důvěřujete následujícím institucím?“Důvěřujete následujícím institucím?Důvěřujete následujícím institucím? | STEM Zdroj: STEM

Podobný průběh má vývoj důvěry v Evropský parlament. V roce 2009 mu věřila polovina respondentů, od té doby důvěra - s výjimkou roku 2013 - klesala až na nynější minimum.

Mezi lidmi různého vzdělání a věku nejsou v otázce důvěry v EU významné rozdíly. Podle politických preferencí nejčastěji věří unii příznivci TOP 09, nadprůměrně také sympatizanti hnutí ANO a KDU-ČSL. Mezi stoupenci ODS se od roku 2015 míra důvěry v unii snížila nejvýrazněji, uvedl STEM.

Důvěra v Evropskou UniiDůvěra v EUDůvěra v EU | STEM Zdroj:STEM

Důvěra v NATO je mezi českými občany poměrně stabilní, zhruba 50 procent. V případě OSN byla důvěra v tuto organizaci v roce 2005 vysoká, kolem 70 procent, později se pohybovala kolem 65 procent. Od roku 2015 se snížila o osm procent.