Europoslanec za ANO vyzývá hnutí, aby se vyvarovalo spolupráce s komunisty a Okamurou

Petr Ježek

Petr Ježek Zdroj: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Hnutí ANO by se mělo snažit najít společnou řeč s demokratickými stranami ve Sněmovně a mělo by se vyhnout spolupráci s KSČM a SPD, řekl europoslanec Petr Ježek, který v ANO vytvořil názorovou platformu s cílem usilovat o liberální a proevropské směřování Česka. Zároveň vyjádřil politování nad tím, že ANO nepostavilo vlastního prezidentského kandidáta proti současné hlavě státu Miloši Zemanovi.

Ježek kritizuje skutečnost, že by se vláda ANO mohla opřít o hlasy KSČM nebo SPD. "Opřít se o komunistickou stranu, která navázala na svou předchůdkyni z doby totality, to bych viděl jako facku celému polistopadovému vývoji, jako popření všech obětí komunismu," řekl.

"SPD a jeho lidé znepokojují, děsí a rozeštvávají naši společnost. A z toho, co říkají bývalí poslanci Úsvitu o Tomiu Okamurovi, tak to dělá cynicky pro peníze, které jsou prostřednictvím Parlamentu vypláceny za hlasy," dodal. Europoslanec má pocit, že po volbách zesláblo vymezení proti oběma těmto stranám, které zaznívalo od představitelů ANO před hlasováním.

"Myslím, že ANO a demokratické subjekty by se měly snažit za každou cenu najít nějakou společnou řeč. Ať je to třeba podmínečná, časově omezená podpora menšinové vládě ANO na zkoušku, řekněme na dobu šesti měsíců, s určitými nadstandardními pojistkami v Parlamentu, jako transparentnost, osoba ministra vnitra a podobně," řekl Ježek.

Podotkl, že některé strany nechtějí spolupráci s ANO kvůli obavě ze ztráty voličských preferencí. "Ale skutečně si myslím, že by se mělo stále jednat. Hnutí ANO by mělo identifikovat, z jakých věcných důvodů ho tyto strany a hnutí nechtějí podpořit, a mělo by se snažit udělat nějaké kompromisy a ústupky," řekl.

Ježek také kritizoval Zemana, který podle něj rozděluje společnost, odklání se od demokratického směřování a snaží se přimknout Česko k Číně a Rusku. Kritizoval i Zemanovo povolební vyjádření, že by mohl nechat dlouhodobě vládnout kabinet předsedy ANO Andreje Babiše bez důvěry.

I kvůli Zemanovým krokům podle Ježka mělo ANO vyslat svého vlastního kandidáta do lednových prezidentských voleb. "Já si myslím, že všechny důvody proto byly, aby ANO postavilo svého kandidáta na Hrad. S výjimkou toho, pokud nechce dělat nějaké nehezké zákulisní dohody s prezidentem v souvislosti s jeho ohýbáním ústavy při jmenování premiéra," řekl. V ANO podle něj jsou lidé, kteří by jako prezidentští kandidáti obstáli.

Ježek společně s místopředsedou Evropského parlamentu Pavlem Teličkou (nestraník za ANO) o svých stanoviscích k české politice jednali s Babišem. "Během toho rozhovoru se zdálo, že jsme došli k nějakému posunu, ale v realitě si myslím, že tady ta celková vůle chyběla," řekl Ježek.

Telička kvůli rozporům s Babišem ukončil svou spolupráci s ANO. Ježek řekl, že se snaží postoje hnutí změnit, i proto vytvořil názorovou platformu. "Omezený počet lidí se mi ozval, ale spíš s tím, abych o nich věděl, není to z jejich strany nic veřejného nebo otevřeného," řekl o ohlasech z hnutí na svůj krok.