Evidence tržeb vyjde dráž, než dosud tvrdilo Babišovo ministerstvo

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš Zdroj: Hynek Glos/Euro

Zhruba jednu miliardu korun zaplatí stát v prvním roce fungování elektronické evidence tržeb za vybudování počítačového systému a jeho provoz. To je zhruba o 300 milionů korun více, než dosud tvrdilo ministerstvo financí. Nová čísla vyplývají z expertizy, kterou si nechalo vypracovat. Materiál, do něhož měl deník E15 možnost nahlédnout, navíc naznačuje, že konečná suma bude vyšší.

Největší daňová změna za poslední čtvrtstoletí přijde na několik miliard i podnikatele, kteří budou muset investovat do pokladen a tiskáren. Další peníze utratí za připojení k internetu, školení a účetnictví. Nařídí jim to zákon, který má podle představ vlády začít platit příští rok na jaře.

Za 300 milionů, ujišťoval Babiš

Šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO) začátkem března ujišťoval, že nákup samotného systému, který dodá Chorvatsko, spolkne něco přes tři stovky milionů. Na platy čtyř stovek kontrolorů a celníků, pro něž vytvoří nová místa, počítal nanejvýš s 250 miliony ročně. Studie však pořizovací náklady vyčíslila na 390 milionů a provoz na 420 milionů ročně.

Babiš si od elektronické evidence slibuje zvýšení daňového inkasa o dvanáct miliard korun ročně. „Takže ty náklady se určitě vyplatí,“ uvedl nedávno na konferenci Hospodářské komory ČR.

Prezident zájmové organizace Vladimír Dlouhý i některá další sdružení zatím zaujímají smířlivý postoj. Přesto ale vyjadřují obavy například z připojení k internetu. „Neodmyslitelnou podmínkou naší podpory je, že vládní experti připraví takové technické řešení, které vyloučí diskreditující situace, kdy nespokojení zákazníci stojí ve frontě před pokladnou, protože ‚soudruzi někde udělali chybu‘,“ zdůraznil Dlouhý.

Kriminalizace podnikání

Kritičtější je předseda Strany soukromníků Petr Bayer. Záměr označil za kriminalizaci podnikání a experiment, který povede ke krachu tisíce drobných prodejců zboží či poskytovatelů opravárenských služeb. Podle Bayera na systému naopak vydělají velké potravinářské firmy, tedy i Babišův Agrofert.