Lidovci: Babišův zákon o evidenci tržeb je špatně připravený

Pokladna

Pokladna Zdroj: E15

Koaliční lidovci připomínky k návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb. Podle nich je norma, od níž si ministr financí Andrej Babiš slibuje lepší výběr daní, špatně připravená. Materiál například nereflektuje dohodu koaliční rady, že o živnostech, na které bude evidence tržeb aplikována, rozhodne nařízení vlády. KDÚ-ČSL chce, aby vláda dnes o návrhu zákona nejednala, podle informací ČTK se ale nakonec kabinet sejde i nad tímto tématem.

Lidovci předem avizovali, že hodlají počkat na konkrétní paragrafové znění návrhu, a až poté rozhodnou, zda návrh podpoří. Sociální demokracie mu již podporu vyslovila. Předlohu rovněž podporuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Ostře proti návrhu naopak vystupuje opozice a část drobných podnikatelů. „Zatím to bylo zavedeno v Chorvatsku a částečně i v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku. Nikde v západní Evropě,“ uvedl šéf Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.

Občanští demokraté hrozí při projednávání zákona ve Sněmovně obstrukcemi. „Budeme využívat všech nástrojů, které nám poskytuje jednací řád, aby zákon schválen nebyl,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Než bude moci být on-line evidence spuštěna, ministerstvo financí musí vybudovat gigantické úložiště, kam budou denně proudit desítky milionů údajů. Datové centrum podle Babiše přijde zhruba na 300 milionů korun. Roční provoz, zejména platy finančních úředníků a celníků, spolknou dalších 200 až 250 milionů. „Systém po plném zavedení vygeneruje pro státní rozpočet až dvanáct miliard, takže ty náklady se určitě vyplatí,“ tvrdí ministr.

Bábek spočítal, že hoteliéry, restauratéry, podnikatele v maloobchodu a další samostatně výdělečné osoby přijde nákup elektronického zařízení, software a tiskárny na více než tři miliardy. Evidence tržeb podle Bábka pomůže velkým firmám likvidovat konkurenci malých podnikatelů a živnostníků. Například pro obchodní řetězce mají navíc platit výjimky.