Exodus nehrozí, uklidňuje se ODS. Obavy z Klause ale skrývá těžko

Miroslava Němcová, ODS

Miroslava Němcová, ODS Zdroj: CTK

Hromadný úprk členů ODS k silám formujícícm se kolem exprezidenta Václava Klause prý nehrozí. Tvrdí to alespoň lidé z širšího vedení strany. Nervozita je ale z jejich slov patrná. Mnozí připouštějí, že nová strana s Klausem jako lídrem by ODS ohrozila.

„Samozřejmě pro ODS nebude příznivé, pokud Václav Klaus bude přímo aktivně kandidovat za jiný politický subjekt,“ řekl místopředseda strany Jiří Pospíšil. Nedomnívá se však, že by současné odchody stranu před volbami poškodily. „Pokud nové uskupení vznikne, jednoznačně už tak postiženou ODS ohrozí,“ soudí europoslanec ODS Ivo Strejček. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová označila za chybu takto drolit pravicové síly.

Odchod z ODS oznámili minulý týden poslanec Boris Šťastný, bývalý plzeňský primátor Zdeněk Prosek a místopředseda královéhradecké krajské ODS Petr Štěpánek. V Praze v ODS končí bývalý radní Jiří Janeček, který předpokládá, že ho bude následovat několik stovek příznivců. Sám Klaus možnost návratu do politiky už připustil. V zákulisí se hovoří o tom, že lidé kolem Klause chtěli vznik nové strany oznámit na podzim s tím, že by měl Klaus čas zapojit se do politického života. Předčasné volby jim ale prý zhatily plány.

O spolupráci s Klausem usiluje Suverenita Jany Bobošíkové a chtějí o ní debatovat i Jihočeši 2012. „Grémium projektu Jihočeši 2012 jedná dnes od 20:30, vyslechne si zprávu pana předsedy Pavla Hrocha a mne týkající se možné spolupráce a účasti na projektech pro letošní mimořádné volby. Říkám otevřeně, že projekt integrace pravicových stran pod vedením Václava Klause je jedním z nich,“ řekl poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012, dříve ODS).

Kubera: Něco to o těch lidech vypovídá

V senátorském klubu ODS se podle jeho předsedy Jaroslava Kubery žádné odstředivé tendence neobjevily. Místopředseda horní komory a šéf liberecké ODS Přemysl Sobotka k ohlášenému odchodu některých členů ODS poznamenal, že „ti, co nás opouštějí, asi povýšili osobní prospěch nad politický program ODS, takže mně to může být líto, ale je to jejich rozhodnutí a něco to o těchto lidech vypovídá“. Také Pospíšil uvedl, že nemá informace o tom, že by členové ve větším počtu stranu opouštěli. Proskův ani Šťastného odchod podle něj nepovede k odlivu členů i voličů.

Občanským demokratům od letošního dubna ubylo asi 50 členů, to je necelých čtvrt procenta. Ještě v dubnu měli podle svých webových stránek 21 555 členů, dnes dopoledne oznamovala webová stránka 21 505 členů. Nicméně ještě v roce 2010 bylo v řadách této strany přes 30 tisíc lidí.

Někteří představitelé strany soudí, že jejich bývalí spolustraníci odešli, protože jim na kandidátkách nekyne volitelné místo. „To může být jeden z důvodů, proč někteří politici, kteří znají situaci a dovedou odhadnout svoji popularitu uvnitř strany, hledají nějaké jiné útočiště, kde by se mohli prosadit,“ uvedl místopředseda senátorského klubu Miloš Vystrčil v souvislosti s odchodem Šťastného. „Čím dříve se přihlásíte k novému proudu, tím výše tam jste,“ podotkl.

Podle místopředsedy středočeské ODS Karla Šebka nové hnutí neohrozí volební výsledek ODS, pokud se v něm budou angažovat lidé jako šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková nebo bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek. „Každá strana, která prochází jakýmsi útlumem, tak se zbavuje lidí, kteří se na ni přilepili ze zištných důvodů. Nemohu vyloučit to, že někteří tito lidé z těchto zištných důvodů klidně přejdou k jinému politickému subjektu,“ řekl předseda ostravské ODS Martin Štěpánek. „Pokud z ODS odejdou lidé, kteří zatím působí destruktivně, může to vést k očištění strany, politická scéna se tím zpřehlední,“ dodal Vystrčil.