Exportéři bodují v Indii, Turecku a Izraeli. Denně vyvezou zboží skoro za 11 miliard korun

Výroba ve společnosti Tatra Trucks

Výroba ve společnosti Tatra Trucks Zdroj: Pavel Otto

...
Turbína Škody Doosan
Nová Tatra Präsident
Modernizovaná Škoda Octavia verze Scout
Policejní škodovka v jeruzalémském Starém městě
6
Fotogalerie

Český export loni meziročně rostl o 90 miliard na 3,97 bilionu korun. Pomohl rostoucí odbyt na některých asijských trzích. Dobře se prodávají auta a optika, velký comeback slaví nákladní vozy Tatra.

Ministerstvo zahraničních věcí včera okomentovalo zpřesněné údaje o českém vývozu z pohledu nejúspěšnějších destinací. „Českým firmám se dařilo výborně například v Izraeli, vývoz tam vzrostl meziročně skoro o 37 procent na 23,5 miliardy korun,“ zdůraznil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

„Jde přitom o vývoz sofistikovaných výrobků. Například o optiku od společností Meopta a Optokon. Také tam vzrostl o plných 70 procent vývoz vozů Škoda,“ připomněl Zaorálek.

Dalším nadprůměrně rostoucím vývozním cílem bylo Turecko, kam šlo zboží za víc než 53 miliard korun. To znamená víc než 13procentní meziroční růst. Vývozce tedy neodradila ani napjatá vnitropolitická situace země vedené autoritativním prezidentem Erdoganem. Vedle Škodovek jde v Turecku dobře na odbyt český zdravotnický materiál.

Stejnou dynamiku má vývoz do Indie, kam šlo loni zboží za zhruba 15 miliard korun. Znovu tam vyváží společnost Tatra Trucks a daří se tam i firmě Bonatrans s dodávkami železničních podvozků.

Ani přes úspěch v těchto asijských zemích se ale zatím nedaří naplňovat plán vlády na zvýšení podílu mimounijních destinací na celkovém českém vývozu. Loni mírně poklesl jen na 16,35 procenta. Naopak už plných 83,65 procenta veškerého vývozu míří do Evropské unie.