Mikroskopový vynález z Brna zaujal Izraelce

LiteScope, NenoVision

LiteScope, NenoVision Zdroj: NenoVision

LiteScope.
Řez brkem sovy pálené
Mikroskopický pohled na mikrokapsle.
Virus zika pod mikroskopem
LiteScope.
6
Fotogalerie

Přístroj LiteScope rozšiřuje schopnosti elektronových mikroskopů o prostorové zobrazení. Jeho autorem je česká firma NenoVision.

Tým výzkumníků z brněnského start-upu má na dosah prestižní zakázku. „Weizmannův institut věd, jedno z deseti nejrespektovanějších výzkumných pracovišť světa, projevil vážný zájem o unikátní zařízení LiteScope. Jde o rozšíření elektronových mikroskopů, které umožňuje zobrazit povrch zkoumané látky plasticky,“ informovala česká vědecká diplomatka v Tel Avivu Delana Mikolášová. „Izraelský ústav má k dispozici naši cenovou nabídku a nyní řeší možnosti financování. Cena se pohybuje v jednotkách milionů korun,“ potvrdil ředitel start-upu NenoVision Jan Neuman.

Vědecká spolupráce zrychlila z nuly na sto
Spolupráci mezi Českem a Izraelem se v poslední době daří i na poli základního výzkumu. „Skvěle si vede hlavně Akademie věd ČR, která za posledních osm měsíců podpořila ve spolupráci s námi více než 100 menších projektů českých a izraelských vědců. Jde o takzvané glue grants, které umožňují, aby se vědecké týmy akademie setkaly s izraelskými kolegy a následně mohly pracovat na společných projektech. Ten nárůst je opravdu z nuly na sto,“ uvedla vědecká diplomatka Delana Mikolášová. Velmi aktivní je podle ní například také Technická univerzita v Liberci, která tento měsíc podepsala dvě memoranda o spolupráci s Ben Gurionovou Univerzitou a Afeka Academic College of Engineering.

 

Objednávku na LiteScope už firma dostala také od Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Podle Neumana se už o vynález zajímá několik podniků nejen z vědecké, ale také z komerční sféry. Start-up NenoVision vznikl v roce 2015 z týmu absolventů Vysokého učení technického v Brně. Loni dostal na vývoj podporu padesát tisíc eur z projektu SME Instrument Brno.

Zařízení LiteScope představila firma veřejnosti v září na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu, kde získalo Zlatou medaili. Jádro start-upu tvoří pět výzkumníků plus tým externistů. Podnik už dospěl do stavu, kdy si svou činnost financuje z vlastních zdrojů a připravuje se na vstup nového investora. Projekt LiteScope posílil dominanci Brna jakožto světové Mekky elektronové mikroskopie. Klíčové provozy tam mají světoví lídři trhu, značky FEI a Tescan.

LiteScope aneb prostorové zobrazení
Speciální přídavný modul LiteScope o hmotnosti zhruba jednoho kilogramu lze vestavět do běžných elektronových mikroskopů. Ty standardně přibližují povrch zkoumaných látek v mnohamilionovém zvětšení, ale díky LiteScope získají schopnost prostorového zobrazení. Přínos vynálezu spočívá v tom, že dokáže propojit několik zobrazovacích metod současně. Firma NenoVision k přístroji vyvíjí také softwarové vybavení.

 

 Více zpráv o statupech čtěte ZDE.