Finance znovu usilují o posílení pravomocí celníků, mají vyšetřovat daňové trestné činy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Celní správa

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Ministerstvo financí opět navrhuje, aby celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy, k čemuž je nyní oprávněna pouze policie. Vyplývá to z návrhu novely zákona o celní správě a novely trestního řádu, kterou předložilo ministerstvo financí do připomínkového řízení. Celníci by tak mohli vyšetřovat trestné činy od ledna 2021. Ministerstvo také požaduje pro celníky rozšíření pravomocí na prověřování trestních oznámení i u dalších daní, nyní je to u DPH a spotřebních daní.

Ministerstvo s tímto návrhem přišlo již v srpnu 2016, kdy byl současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ministrem financí. Nakonec od něj tehdy úřad ustoupil, protože pro něj nezískal podporu mezi stranami v tehdejší Poslanecké sněmovně. Návrh naopak podpořil prezident Miloš Zeman.

Ministerstvo financí v materiálu opět poukazuje na to, že záměr souvisí s dlouhodobou koncepcí rozvoje celní správy, o níž se na ministerstvu diskutuje od roku 2007. Podle úřadu by se tím zjednodušilo, zrychlilo a zefektivnilo trestní řízení.