Finanční správa si došlápla na kasina kvůli milionovým dluhům

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Pracovníci finanční správy v sobotu ráno zasahovali u dvojice provozovatelů loterií a kasin v Praze a v Libereckém kraji. Zabavili přitom hotovost v řádu milionů korun, automobily a hrací přístroje. Provozovatelé podniků podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Jitky Ježkové dluží státu na odvodech z loterií a na přímých a nepřímých daních zhruba 20 milionů korun.

„Jedná se o nedoplatky na loterijním odvodu a na dalších daňových povinnostech,“ řekl ČTK náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který byl přítomen zásahu v Praze na Václavském náměstí. Akce nazvaná Fata je podle něj výsledkem spolupráce ministerstva financí, Generálního finančního ředitelství a Celní správy.

Podle zpravodaje ČTK celníci a pracovníci finanční správy zasahovali na Václavském náměstí v kasinu Happy Day. Vchod do kasina hlídali dva muži v černých uniformách s nápisem Celní správa, před domem bylo zaparkováno několik aut se stejným označením. Zástupci společnosti, které ČTK kontaktovala, se k zásahu nechtěli vyjádřit.

Pracovníci finanční správy 26. července ráno zasahovali u dvojice provozovatelů loterií a kasin v Praze a v Libereckém kraji. Zabavili přitom hotovost v řádu milionů korun, automobily a hrací přístroje. Na snímku jsou pracovníci celní správy před kasinem Happy Day na Václavském náměstí v Praze.Pracovníci finanční správy 26. července ráno zasahovali u dvojice provozovatelů loterií a kasin v Praze a v Libereckém kraji. Zabavili přitom hotovost v řádu milionů korun, automobily a hrací přístroje. Na snímku jsou pracovníci celní správy před kasinem Happy Day na Václavském náměstí v Praze. | ctkPracovníci finanční správy 26. července ráno zasahovali u dvojice provozovatelů loterií a kasin v Praze a v Libereckém kraji. Zabavili přitom hotovost v řádu milionů korun, automobily a hrací přístroje. Na snímku jsou pracovníci celní správy před kasinem Happy Day na Václavském náměstí v Praze.

Zabavené miliony, cennosti, auta, "bedny"...

„Při exekuci byly zabaveny peníze v hotovosti, hrací přístroje, automobily a jiné movité věci,“ uvedla Ježková. Celníci podle ní zabavili hotovost v řádech milionů korun. Společně se zabavenými movitými věcmi by to mělo pokrýt většinu dluhu, dodala.

Obvinění podle Závodského v případu padnout nemusí, pokud se podaří vybrat nedoplatky. Totéž platí pro další fungování kasin. Pokud nebude nutné při placení nedoplatků použít jejich jistinu, nic nebrání jejich dalšímu provozu.

Videoloterijní terminály loni spolykaly 51,4 miliardy Kč v sázkách

Češi loni prosázeli celkem asi 124 miliard korun. Nejvíce z toho, 51,4 miliardy korun, připadlo na interaktivní videoloterijní terminály. Vyplývá to ze statistiky výsledků provozování loterií a jiných podobných her za rok 2013, kterou v polovině července zveřejnilo ministerstvo financí. Z celkové výše prosázených sázek se hráčům na výhrách vrátilo 95,3 miliardy korun, provozovatelům tak zůstalo 28,6 miliardy korun.

V poslední době i na nátlak občanských sdružení a iniciativ zpřísnila řada obcí boj proti hazardu. Ministerstvo financí na začátku dubna uvedlo, že na základě obecních zákazů provozu videoloterijních terminálů rozhoduje o odnětí licencí pro více než deset tisíc herních automatů. Ke konci letošního března ministerstvo evidovalo téměř 59.000 technických herních zařízení, tedy o zhruba dva tisíce méně než na konci loňska.