Firmy nebudou muset platit DPH z potravin věnovaných charitě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak

Darovat potraviny potřebným by mělo být pro výrobce a obchodníky v Česku jednodušší. Generální finanční ředitelství připravuje metodickou změnu, která má umožnit, aby základ daně z přidané hodnoty u potravin darovaných potravinové bance mohl být blízký nule či nulový.

„V současné době je na úrovni Generálního finančního ředitelství připravována Informace k uplatnění DPH u dodání zboží potravinovým bankám, která bude dostupná veřejnosti na internetových stránkách finanční správy,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Připravovaný materiál má sjednotit postup při uplatnění daně ze strany daňových subjektů i správce daně. Ujednocení se týká především stanovení ceny, ze které bude nutné daň odvádět.

Potravinovou sbírku podpoří třikrát více obchodů než loni
Do druhého ročníku Národní potravinové sbírky se o nadcházejícím víkendu zapojí přes 380 obchodů, více než třikrát větší množství než před rokem. Lidé budou v rámci sbírky moci nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny potřebným. Organizátoři očekávají, že by se letos mohlo vybrat přes 100 tun potravin. Při loňské premiéře lidé darovali 66 tun jídla.
Darovat jídlo podle obdrženého seznamu budou moci zákazníci v téměř 90 velkých i menších městech České republiky. Akci podpoří řetězce Tesco, Penny Market, Kaufland, Albert, Globus a síť drogerií dm. Darovat jídlo bude možné i elektronicky prostřednictvím serveru damejidlo.cz.

U zboží darovaného potravinové bance bude možné v daných případech stanovit základ daně v minimální hodnotě, která se bude blížit nule případně bude nulová, dodala mluvčí.

Nulový základ daně bude podle ní možný u zboží s blížícím s datem spotřeby či jinak nevyhovujícímu pro běžný prodej, které však bude stále upotřebitelné.

Potraviny potřebuje desetina Čechů, pomůže první Národní potravinová sbírka