Generali: Češi by si mohli přilepšit až o 14 miliard, kdyby víc investovali

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

České domácnosti by mohly lepším hospodařením s penězi ročně získat navíc až 14 miliard korun. Musely by však lépe volit investice. Vyplývá to z Indexu finanční dospělosti, který dnes představila investiční společnost Generali Investments CEE. Index ukazuje na nedostatky, které mají Češi v kvalitě rozložení svých financí proti západním zemím.

Českým domácnostem by podle doporučení pomohlo snížení objemu vkladů v bankách o čtvrtinu ve prospěch investičních produktů, jako jsou akcie a investiční fondy, ale i životní pojištění a penzijní fondy. „V následujících letech očekáváme nárůst objemu volných peněz a další vyzrávání českých domácností v oblasti investic. Proto finanční dospívání Čechů chceme průběžně sledovat,“ uvedl generální ředitel Generali Investments CEE Josef Beneš.

Index analytici Generali vypočítávají jako rozdíl jednotlivých kategorií aktiv od ideálního rozložení volných peněz z pohledu výnosu i rizika podle zkušeností Generali ze západní Evropy. Podle dat z prvního čtvrtletí 2016 index stagnoval okolo hodnoty -27,7. Kdyby se hospodaření Čechů s financemi zlepšilo tak, že by index vzrostl až na nulu, přineslo by to Čechům navíc uvedených 14 miliard korun ročně.

Finanční dopsívání

„Postupné finanční dospívání českých domácností pokračuje i podle posledních dat z letošního roku. Růst bohatství domácností mírně předčil tempo růstu HDP a mohli jsme pozorovat silný příliv prostředků do investičních fondů, který je podpořen velmi nízkými úrokovými sazbami,“ popsal poslední vývoj indexu Beneš.

Hotovost ve slamníku nebo trezoru, vklady v bankách stejně jako kvalitní krátkodobé dluhopisy se řadí mezi takzvaná defenzivní aktiva, protože jejich hodnota příliš nekolísá. Právě tyto typy ukládání volných peněz Češi podle analýzy upřednostňují před investicemi s dopředu nejistým výnosem. Tím si zavírají dveře k vyšším výnosům, z nichž více těží například německé domácnosti. Opatrný český přístup k financím navíc vydává Čechy na pospas riziku inflace.