GIBS prověřuje únik údajů z odposlechů lobbisty Janouška

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: ctk

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetřuje unik informací z odposlechů Romana Janouška, které se týkají jeho dopravní nehody. Zprávu o vyšetřování dnes vyslechli členové sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS, bližší údaje ale nemohou zveřejnit. "Svazek je živý, nemohu poskytnout další informace," řekl předseda komise Václav Klučka (ČSSD).

Některé odposlechy zazněly u soudu, který později potrestal lobbistu Janouška zatím nepravomocně třemi lety vězení za sražení ženy autem po dopravní kolizi. Podle rozsudku se podnikatel dopustil těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky, nikoliv pokusu o vraždu, jak tvrdila obžaloba. Další odposlechy ale již dříve unikly do médií.

Komise se podle Klučky důkladně zabývala podnětem nynějšího předsedy sněmovního branného výboru Davida Kádnera (VV, zvolen za Úsvit) ohledně bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Do funkce ho jmenoval někdejší ministr vnitra za Věci veřejné Radek John a strana tvrdila, že právě on odblokoval vyšetřování různých korupčních případů.

Komise řešila i další případy

Kádner se tázal, zda GIBS nezneužila pravomoc veřejného činitele, když Lessyho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci. Johnův nástupce, tehdejší ministr Jan Kubice následně zbavil Lessyho služebního poměru. Pražský městský nakonec stíhání zastavil a Česko mělo dva policejní prezidenty. Sněmovní komise dnes dospěla k závěru, že GIBS pravomoc nezneužila, uvedl Klučka.

Komise naopak zatím odročila projednávání dalšího podnětu, který se týká náměstka olomouckého policejního ředitele Karla Kadlece. Údajně vyvíjel nátlak na podřízené, což podle serveru iDnes.cz prověřoval inspektor Petr Netušil. Později ale skončil u soudu Netušil kvůli zneužití pravomocí. Inspekce ho podle serveru i po osvobození řeší kvůli stejné věci pro kázeňský poklesek. Na jednání komise padly k případu otázky, které má GIBS zodpovědět. „Neuspěchali jsme tento závěr a chceme další fakta,“ dodal Klučka.