Hajnal dozorčí radu ČEZ nedoplní, Babiš ho stáhnul

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Ministr financí Andrej Babiš stáhnul nominaci László Hajnala do dozorčí rady energetického gigantu ČEZ. I poté, co týdeník Euro dnes upozornil, že Hajnal nemá s energetikou žádné zkušenosti, Babišovo hnutí ANO, které Hajnala tuto pozici prosazovalo, si jeho kandidaturu na dnešním vládním výboru pro personální nominace rozmyslelo.

Před volbami byla jedna z hlavních zbraní hnutí ANO Andreje Babiše kritika politického obsazování dozorčích rad státních podniků. Nynější ministr financí se tím ostře vymezoval vůči kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase.

Zatímco v zákulisí Hajnala známí z éry ODS chválili jako „šikovného člověka“, dnes má Hajnal blízko k hnutí ANO, které ho do skupiny ČEZ prosazovalo.

Hajnalova nominace byla problematická především v souvislosti s prohlášeními, že tato vláda bude do vedení státních podniků prosazovat odborníky. V Hajnalově životopisu nelze najít nic, co by ho spojovalo s odborností v energetice. Dlouhá léta pracoval na ministerstvu vnitra v oblasti IT. V roce 2009 měl na starosti koordinaci datových schránek. Později vedl odbor programového řízení a otřela se o něj kauza machinací se zakázkami z dob ministrů Radka Johna a Martina Peciny.