Hegerovy reformy prošly. Záchranáři budou moci žádat pomoc od lidí

ilustrační foto

ilustrační foto

Záchranáři by měli mít od ledna příštího roku právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc. Vláda totiž dnes podle zdroje ČTK kývla na tři reformní normy ministra zdravotnictví Leoše Hegera, které upravují například podmínky pro umělé oplodnění, sterilizaci nebo právě pravidla pro záchrannou službu.

Zastřešující zákon o zdravotních službách definuje pojmy a popisuje strukturu zdravotní péče, stanoví pravidla pro nakládání se zdravotnickou dokumentací či řešení stížností na poskytování zdravotních služeb. Zákon o specifických zdravotních službách upravuje podmínky pro asistovanou reprodukci, sterilizaci, kastraci, změnu pohlaví transsexuálů, lidské genetické dědictví a klonování či pro ochranné léčení.

Zákon o zdravotnické záchranné službě stanoví jednotné podmínky pro její poskytování, upravuje podmínky financování a stanoví práva a povinnosti záchranářů. Vzniknout by mělo zhruba 40 nových stanovišť záchranky, sanitky by měly dojet po celém území do 20 minut. Zákon dá záchranářům právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc. Pokud by při poskytování pomoci byl ohrožen život či zdraví záchranářů, zákon dovoluje ji neposkytnout.

Vláda už nedávno stihla schválit z Hegerovy reformy jeden zákon - malou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zvyšuje platbu za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší zákaz připlácení na nadstandard. Lidé si mají platit léky do 50 korun a podpůrné léky, za recept dají 30 korun, nyní je dávají za každou položku na receptu.

Novela by měla platit od podzimu. Prošla už sněmovnou a čeká ji projednání v Senátu. Opozice už dala vědět, že ji vrátí do sněmovny, proces schvalování se tak přinejmenším pozdrží. ČSSD uvažuje, že se kvůli rozdělení péče obrátí na Ústavní soud, pokud bude návrh definitivně schválen.