Hlasovací mašinerie ANO, Okamury a komunistů ukázala sílu, řekl Farský k nezvolení Fialy do vedení sněmovny

Hlavní tvář celostátní kampaně STAN a jednička pražské kandidátky Jan Farský.

Hlavní tvář celostátní kampaně STAN a jednička pražské kandidátky Jan Farský. Zdroj: E15 Anna Vacková

Hlavní tvář celostátní kampaně STAN a jednička pražské kandidátky Jan Farský.
Hlavní tvář celostátní kampaně STAN a jednička pražské kandidátky Jan Farský.
Ustavující schůze Sněmovny: Šéf ODS Petr Fiala
4
Fotogalerie

Dnešní neúspěšná kandidatura předsedy ODS Petra Fialy do funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny vyvolala mezi poslanci spory a kritiku. Fiala neuspěl, protože nezískal dostatek hlasů. Přinášíme vybrané výroky, které zazněly u řečnického pultu.

Zbyněk Stanjura (ODS)

"Ta čísla jsou úplně jasná. Je nás tady 200, 115 tvoří hlasovací většina v Poslanecké sněmovně, to je ANO, SPD, KSČM, 200 bez 115 je 85. Děkuji těm, kteří volili Petra Fialu." (Petr Fiala v druhém kole obdržel 85 hlasů)

"Co se stalo? Nepolíbili jsme prsten, takže jsme tu funkci nedostali."

"My ten prsten nepolíbíme ani do příštího úterý."

Miroslav Kalousek (TOP 09)

"Chtěl jsem rovněž zdůraznit, že od samého začátku této schůze ustavující jsme neustále slyšeli zdůrazňování o svatosti poměrného systému; jak se postupuje férově a jak se dodržuje zásada poměrného zastoupení. Nezvolit předsedu druhé nejsilnější strany je nejenom v přímém rozporu s těmito prohlášeními, ale je to také porušení všech nepsaných zásad, které vždy v Poslanecké sněmovně platily a patří k oné, řekněme, politické kultuře."

"Možná, že teď někteří z vás cítí uspokojení, ale ujišťuji vás, že tohle se vám prostě nemůže dlouhodobě vyplatit."

Ivan Bartoš (Piráti)

"My jsme hlasovali pro pana Fialu a velmi nás mrzí, že teď musíme podstupovat druhé kolo a že kandidát druhé nejsilnější strany v České republice, která vzešla z voleb, i po příslibu ANO, že bude obsazovat tímto způsobem nebo bude hlasovat tímto způsobem pro místopředsedy Poslanecké sněmovny, neprošel."

Pavel Kováčik (KSČM)

"Já třeba jsem pana kolegu Fialu volil v prvním i v druhém kole. Jak to, že jsem započítán do těch 115, kteří nevolili, panem kolegou předsedou poslaneckého klubu ODS?"

"Pan kolega Fiala zvolen podle mého soudu, nebo kandidát ODS podle mého soudu zvolen bude. Já jsem přesvědčen, velmi hluboce přesvědčen o tom, že ano, protože mu to patří. Je druhý na pásce, ODS je druhá na pásce, tak patří, aby byl zvolen."

Jan Bartošek (KDU-ČSL)

"Dovolte, abych vyjádřil lítost nad tím, že Petr Fiala nezískal podporu na pozici místopředsedy Sněmovny. Za lidovce mohu říci, že jsme jej podpořili."

"Je potřeba si uvědomit, že skutečně život není vždycky pouze a jenom o zákonech. Někdy je to o lidské slušnosti etice a respektování určitých daností. Budeme-li chtít všechno řešit zákonem, možné to je, ale ze života se vytratí slušnost. Minimálně bych považoval za správné a lidsky slušné, aby předseda druhé nejsilnější politické strany po volbách měl zastoupení v jedné z nejvyšších ústavních funkcí."

Jan Farský (STAN)

"Pan Fiala nebyl zvolen. Ta čísla jsou jasná. Není složité je rozklíčovat a najít si, že ta hlasovací mašinerie, která tady probíhá od pondělí, má jen další pokračování."

"Tady chybí absolutně jakákoli velkorysost. Tady se jenom demonstruje síla."

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

"Já souhlasím s kolegou Stanjurou. Ten kdo nepolíbí prsten, tak za to je mu jasně ukázáno, kdo je tady šéf."

Jaroslav Faltýnek (ANO)

"Pokud se týká volby místopředsedy Sněmovny za ODS, tak já za sebe říkám, že budu apelovat na naše kolegy na klubu, abychom podpořili Petra Fialu na tuto pozici."