Sněmovna zná své místopředsedy, do jejího vedení se dostali i Okamura a Filip. Fiala neuspěl

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Anna Vacková, E15

Petr Fiala
Jan Hamáček (vpravo) a Bohuslav Sobotka (vlevo)
Tomio Okamura
Vojtěch Pikal
5
Fotogalerie

Poslanci zvolili v prvním kole tajné volby místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM), Jana Hamáčka (ČSSD), Tomia Okamuru (SPD) a Vojtěcha Pikala (Piráti). Předseda ODS Petr Fiala nebyl zvolen místopředsedou Sněmovny ani v dnešním druhém kole tajné volby. Bude se tedy konat nová volba, asi příští týden. Poslední volné místopředsednické křeslo zatím zůstane neobsazeno.

Do prvního kola volby se zapojilo 195 poslanců, ke zvolení tedy bylo potřeba 98 hlasů. Největší podporu dostal místopředseda ČSSD a bývalý předseda Sněmovny Hamáček (39), hlas mu dalo 143 poslanců. Předseda KSČM Vojtěch Filip (62), který byl místopředsedou dolní komory i v minulém volebním období, dostal 121 hlasů. Místopředseda Pirátů Pikal (30) a předseda SPD Okamura (45) obdrželi po 102 hlasech.

Z výsledku hlasování vyplývá, že pro Okamuru mohla vedle poslanců SPD hlasovat nejméně část poslanců ANO a KSČM. Zástupci Demokratického bloku ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, a také Pirátů a ČSSD předem oznámili, že Okamura od nich hlas nedostane. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že některé postoje SPD, ale také KSČM jsou v rozporu se zásadami humanismu. Podle Pirátů nejsou SPD a KSČM demokratické, lidovci mluví o Okamurově hnutí jako o extremistickém.

Hamáček dostal víc hlasů, než při středeční volbě předsedy Sněmovny nominant ANO Radek Vondráček, jenž byl jediným kandidátem. Vondráčka zvolilo do čela dolní komory 135 poslanců.

V minulém volebním období měla Sněmovna čtyři místopředsedy. Poslední volné křeslo poslanci obsadili až ve třetí volbě. Na ustavující schůzi tehdy neuspěli Okamura jako nominant Úsvitu a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, na druhé schůzi Okamura a nynější předseda STAN Petr Gazdík. Gazdíka poslanci zvolili na čtvrté schůzi potom, co se Okamura nominace vzdal.

Také po volbách v roce 2002 bylo kompletní vedení Sněmovny ustaveno až po několikeré volbě. Týden po zvolení prvních členů vedení byla posledním, šestým místopředsedou dolní komory zvolena Miroslava Němcová z ODS. Němcová kandidovala celkem pětkrát, při poslední volbě byla jedinou kandidátkou a zvolena byla nakonec 132 hlasy, přičemž v předchozích čtyřech pokusech dostávala od 58 do 69 hlasů. Němcová připustila, že průtahy byly odvetou za to, že ODS navrhovala svého předsedu Václava Klause na předsedu dolní komory. Nejsilnější stranou byla v tehdejší Sněmovně ČSSD.