Hledání komisaře se protáhne, Sobotka chce návrhy probrat s Junckerem

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Koalice se ani na dnešní večerní schůzce nedohodla na českém kandidátovi na eurokomisaře. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) proto požádal o přerušení jednání a věc bude nejprve konzultovat s příštím šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Lidovci během jednání přišli s dalším, novým návrhem.

Vládní strany se podle premiéra shodly na, že se nebudou při výběru eurokomisaře vzájemně přehlasovávat. „Abychom mohli o té věci zodpovědně rozhodnout, je nezbytně nutné, aby ještě proběhly konzultace v Bruselu,“ řekl Sobotka. „Rád bych při konzultacích identifikoval možnosti a potenciál jednotlivých kandidátů,“ doplnil.

Další jednání koaliční rady o české nominaci začalo ve Sněmovně po 21:00, výsledek po dvou hodinách nedostavil. Bělobrádek během krátké přestávky v jednání čekajícím novinářům sdělil, že KDU-ČSL přišla vedle vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského s kompromisním návrhem. Konkrétní jméno neřekl, ale podle jednoho z účastníků jednání šlo o exministra životního prostředí Ladislava Mika. Bělobrádek to ale na twitteru později popřel.

Sobotka chce s Junckerem jednat o kandidátovi sociální demokracie Pavlu Mertlíkovi, kandidátce hnutí ANO Věře Jourové i nominantovi lidovců Petru Blížkovském. Druhého kandidáta lidovců odmítly obě dvě větší koaliční strany, které stále trvají na svých kandidátech. K tématu se koaliční rada znovu sejde v pondělí před jednáním vlády.

Postup lidovců může souviset s tím, že podle informací ze strany nechtějí být jazýčkem na vahách, který rozhodne o eurokomisaři tím, že se přikloní buď na stranu ČSSD, nebo ANO. Dnes ráno na klubu prý zaznívala podpora jak pro ministryni pro místní rozvoj Jourovou, tak pro exministra financí Mertlíka. O podpoře pro svou kandidátku se přitom lidovce v posledních dnech podle svých slov snažilo přesvědčovat především hnutí ANO.

Ladislav Miko byl ministrem životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera. Na pozici šéfa tohoto resortu ho chtěl i předseda ANO Andrej Babiš, Miko ale odmítl.

Švihák bruselský