Hromadný odchod z IPR: zaměstnanci protestují proti odvolání ředitele

Praha Troja

Praha Troja Zdroj: Praha Troja

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) opustili architekti a odborníci, kteří připravovali Metropolitní plán. Pracovníci tím zareagovali na úterní odvolání ředitele IPR Petra Hlaváčka. Metropolitní plán tak nyní nemá kdo vypracovat. Primátorčina náměstkyně Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) Hlaváčkovo odvolání zdůvodnila zpožděním přípravy Metropolitního plánu.

Tým, který připravoval Metropolitní plán měl 15 členů. Výpověď podalo 13 odborníků. Nyní ve skupině zůstala pouze asistentka a jeden z členů.

„Šli jsme pracovat pro veřejnou instituci, protože jsme věřili, že můžeme pomoci prosadit inovativní způsob územního plánování. Odvolání Petra Hlaváčka bylo posledním a rozhodujícím z dlouhé řady signálů, že o to politické vedení města nestojí,“ řekla architektka Marie Smetana, která se v kanceláři Metropolitního plánu věnovala parkům a krajině.

Odborníci podle ní dlouhodobě naráželi na snahu ze strany vedení Prahy účelově do přípravy plánu zasahovat. „Což vedlo k narušení podmínek pro odbornou a nezávislou práci,“ uvedla. Výpověď kromě odborníků podal i vedoucí týmu a architekt Roman Koucký. Právě jeho chtělo město odvolat, což Hlaváček odmítl. Kolínská uvedla, že Hlaváček spojil svou funkci s funkcí Kouckého, také proto jej prý musela odvolat.

Kdo bude v práci na Metropolitním plánu pracovat, není jasné. Stejně tak zatím není zřejmé, jak bude IPR postupovat, bude záležet na dohodě s Kolínskou a vedením města.

Odchod odborníků je podle bývalého primátora Tomáše Hudečka (bezp.), za jehož éry IPR vznikl, nenapravitelná chyba vedení města. „Zbavit se odborníků je strašná a nenapravitelná chyba. Ještě horší však je, že teď tam prý zasedne manažer. Cítím jisté opovržení k tomuto amerikanismu. Proděkan fakulty ČVUT snad nevedl tým lidí? Manažer, manažerské selhání, leadership, ať s tím (vedení Prahy) jdou někam,“ řekl Hudeček.

Úterní rozhodnutí rady kritizovali nejen opoziční zastupitelé, ale také řada odborníků včetně architektů Martina Rajniše nebo Jakuba Ciglera.