Pomalá příprava Metropolitního plánu stála křeslo šéfa plánovacího institutu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Karl Davison via Flickr

Pražští radní odvolali ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petra Hlaváčka. Dočasným vedením IPR pověřili jeho zástupce Ondřeje Boháče. Důvodem odvolání z funkce bylo podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice) zpoždění přípravy Metropolitního plánu. Hlaváček se stal ředitelem IPR v únoru 2015. IPR je příspěvkovou organizací hlavního města, která má na starosti mimo jiné územní plánování. Opoziční TOP 09 označila krok za šikanózní a destruktivní.

Hlaváček považuje zdůvodnění svého odvolání za zarážející. „Jmenování a odvolání ředitele je plně v gesci rady. Nerozumím ovšem důvodům. Údajně jsou za tím problémy s přípravou Metropolitního plánu. Takové zdůvodnění je zarážející, protože k tomu kroku dochází záhy poté, co nezávislá expertní skupina, kterou si samo město objednalo, přišla se závěrem, že plán je v souladu se zákonem a že by Praha měla pokračovat v jeho pořizování,“ řekl Hlaváček. Mrzí jej, že se o svém odvolání nedozvěděl od Kolínské osobně.

Náměstkyně primátorky dnes řekla, že důvodem pro Hlaváčkův odchod bylo jeho odmítnutí odvolat architekta Romana Kouckého, šéfa skupiny připravující Metropolitní plán. „Kdyby bylo na mně, řešila bych vše odvoláním pana Kouckého, ale ředitel Hlaváček spojil svou funkci s jeho, abych se domohla této změny, musela jsem přistoupit k jeho odvolání,“ řekla Kolínská.

O možnosti Hlaváčkova odvolání se mluvilo již několik měsíců. Nespokojenost s fungováním institutu vyjádřila například primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Letos nechala udělat v IPR audit, který podle ní zjistil několik pochybení. „Čekala jsem nápravu. K té bohužel nedošlo. Je potřebné tuto společnost řídit jiným způsobem,“ řekla.

Pracovníci institutu hájí svého šéfa

Na Hlaváčkovu stranu se postavila většina zaměstnanců IPR a vznikla petice proti jeho odvolání. Podporu mu vyjádřil rovněž Akademický senát Fakulty architektury ČVUT. Kdy bude vybrán nový ředitel, není jasné, výběrové řízení má být vypsáno do konce letošního října.

Krok rady kritizovala opoziční TOP 09. „Je to vyvrcholení toho, že vedení města sabotuje jakékoliv plánování a rozvoj Prahy. Je to záležitost šikanózní. IPR byl prověřován s cílem cokoliv najít a zpochybnit, a ačkoliv nic nenašli, Petra Hlaváčka odvolali,“ řekl ČTK předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. Rozhodnutí je podle něj destruktivní a způsobí městu problémy například při projednávání pražských stavebních předpisů.

IPR vznikl z Útvaru rozvoje města za primátora Tomáše Hudečka (nestr., tehdy TOP 09). Institut má za úkol mimo jiné připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. Jeho roční rozpočet je asi 300 milionů korun.