Indicie prý vedou k Babišovi. Firma FAU podala trestní oznámení kvůli zajišťovacím příkazům

Opavská firma FAU (ilustrační foto).

Opavská firma FAU (ilustrační foto). Zdroj: Česká televize

Opavská firma FAU (ilustrační foto).
Areál přerovské chemičky Precheza patřící do holdingu Agrofert, kde sídlí také společnost FAU
Opavská firma FAU (ilustrační foto).
4
Fotogalerie

Firma FAU podala trestní oznámení pro podezření, že Finanční správu řídí subjekt stojící mimo ni a že Finanční správa vydala v kauze FAU zajišťovací příkazy na pokyn tohoto subjektu. Společnost loni po zásahu Finanční správy a celníků skončila v insolvenci a v konkurzu. Podle právního zástupce firmy Alfréda Šrámka indicie směřují k předsedovi hnutí ANO a bývalému ministru financí Andreji Babišovi.

FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert, který Babiš donedávna vlastnil. Spory se týkají doměření daně a současného vzniku ručitelského závazku společnosti. Finanční správa firmu FAU podezřívá z vědomého zapojení do karuselového podvodu. Společnost FAU to odmítá.

Na internetu se na konci srpna objevila nahrávka, na které Babiš o společnosti hovoří a mimo jiné říká, že "naši na FAU zaklekli". Babiš následně odmítl, že by v době svého působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval. Odmítl to i šéf Finanční správy Martin Janeček.

Podle Šrámka to musí prověřit policie, protože je zvláštní, že zrovna v té době byly zahájeny exekuce na základě zajišťovacích příkazů vydaných Finanční správou.

"Podezření, že zajišťovací příkazy proti FAU vydala Finanční správa nikoliv z vlastní vůle, ale na základě pokynu někoho stojícího mimo finanční správu, pramení mimo jiné ze skutečnosti, že Finanční správa na dotaz FAU odpověděla, že o vydání zajišťovacích příkazů na částky přesahující 200 milionů korun rozhodla úřední osoba podepsaná na zajišťovacích příkazech.

Tedy řadový úředník Specializovaného finančního úřadu, což je více než nepravděpodobné, protože rozhodnutí takového rozsahu není v běžné rozhodovací kompetenci řadových úředníků finančních úřadů," uvedl Šrámek.

Firma FAU podala u soudu 13 žalob na složky státu, o několika už soud rozhodl v její prospěch. Dvě žaloby soud ale odmítl.