Inspekce obvinila Klausovu ochranku

Na prezidenta Václava Klause 28. září v Chrastavě na Liberecku vystřelil muž (na snímku vlevo) z plastové pistole. Policie střelce zadržela, prezident přečkal incident bez újmy.

Na prezidenta Václava Klause 28. září v Chrastavě na Liberecku vystřelil muž (na snímku vlevo) z plastové pistole. Policie střelce zadržela, prezident přečkal incident bez újmy. Zdroj: ctk

Krajský státní zástupce stíhá dva členy policejní ochranné služby za porušení povinnosti strážní služby v souvislosti s napadením prezidenta Václava Klause v Chrastavě na Liberecku. Vyšetřování pokračuje, počet obviněných nemusí konečný, řekl dnes vedoucí krajského státního zastupitelství v Liberci Martin Tvrdík.

Na prezidenta Václava Klause 28. září při otevírání nového mostu v Chrastavě vystřelil šestadvacetiletý muž z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví.

Z televizních záběrů je patrné, že ochranka v Klausově blízkosti na útok nereagovala. Muž dokázal z prostoru odejít, hovořil s novináři, a až poté byl zadržen.

Vyšetřování postupu ochranky převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Šéf útvaru ochrany prezidenta Jiří Sklenka krátce po incidentu odstoupil, jeho nástupcem se stal Petr Dongres. Obviněným členům ochranky hrozí až deset let vězení.