Investoři poprvé v historii platí Česku za to, že mu mohou půjčit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Česko otevřelo kapitolu záporných úrokových sazeb. Ministerstvo financí dnes poprvé v historii země vydalo dluhopisy s negativním úrokem, na bondech splatných v březnu 2018 tak investoři nejenže nevydělají ani korunu, ale ještě ročně zaplatí úrok 0,001 procenta. Česko je tak vedle Švýcarska, Švédska nebo Dánska jednou z prvních zemí na světě neplatících eurem, kde vláda může při svém financování využít luxus záporných sazeb.

„Jedná se o další potvrzení pozitivního vnímání České republiky na finančních trzích a pokračování příznivého trendu ve vývoji státních financí České republiky, který započal v roce 2014, kdy se poprvé od roku 1995 podařilo dosáhnout meziročního poklesu státního dluhu“, uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Za dnešním výsledkem jsou podle analytika Komerční banky Marka Dřímala především intervence České národní banky, která kupuje eura a prodává koruny. Tím vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři kupují právě třeba české státní dluhopisy.

„Někteří hráči na trhu sázejí také na možnost snížení sazeb ČNB do záporu. Pak by i dluhopis s výnosem -0,001 procenta byl paradoxně výhodnou investicí,“ uvedl analytik. Upozornil, že investoři považují české státní dluhopisy za bezpečné už několik let. „Nejde bezprostředně o ocenění důvěryhodnosti a udržitelnosti českého dluhu,“ podotkl Dřímal.

„České výnosy táhne dolů kvantitativní uvolňování ECB, které vytlačuje investory pryč z ultradrahých evropských státních dluhopisů do evropských firemních dluhopisů a do dluhopisů zemí mimo eurozónu včetně Česka. K efektu kvantitativního uvolňování ECB se připojuje i mizivá čistá emise českých státních dluhopisů a téměř nulová inflace,“ dodala hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Se zápornou sazbou se upsaly papíry za celkem 3,75 miliard korun. Díky záporným výnosům ministerstvo financí ušetří na úrokových výdajích na obsluhu státního dluhu. Jde především o platbu úroků ze státního dluhu dluhu, tyto výdaje loni klesly o 2,3 miliardy korun proti roku 2013. Pro letošek čeká ministerstvo další pokles.

Období záporných výnosů českých dluhopisů by podle Dřímala kvůli pokračování intervenčního režimu ČNB nemělo jen tak skončit.