Irák získá české L-159 již v listopadu, hned je nasadí do bojů proti IS

Aero Vodochody, letectví, L-159

Aero Vodochody, letectví, L-159 Zdroj: ctk

Prodej 15 nepotřebných bitevníků L-159 Iráku v těchto dnech vrcholí. První vojenské stroje dorazí do země z Aera Vodochody již zkraje listopadu, irácká armáda je pak okamžitě nasadí do bojů proti Islámskému státu. Informovala o tom irácká média a serveru E15.cz to potvrdil zdroj blízký ministerstvu obrany.

Termín dodávky prvních českých bitevníků odhalil bezpečnostní výbor iráckého parlamentu. Podle něj mají L-159 přiletět již na počátku příštího měsíce a okamžitě po dodání se připojí k iráckým vzdušným silám ve válce s Islámským státem. Napsala to irácko-kurdská tisková agentura BasNews.

Na české straně ovšem v této věci panuje přísné informační embargo. „Bohužel obchody s Irákem nemůžeme jakkoli komentovat,“ uvedla pro E15.cz Tereza Vrublová, mluvčí Aera Vodochody, které prodej vyřazených armádních strojů zprostředkovává. Prý je možné, že to partnerská strana zveřejnila, ale firma si to z bezpečnostního hlediska nemůže dovolit.

Dobře informovaný zdroj blízký ministerstvu obrany ale serveru E15.cz zprávu BasNews potvrdil. Podle něj první L-159 do Iráku skutečně brzy odletí, a to již příští týden.

Padesát milionů za kus

O letouny L-159 projevoval Irák zájem řadu let, vleklá jednání obou vlád a vodochodského výrobce skončila teprve loni v srpnu a kabinet Bohuslava Sobotky obchod posvětil letos v březnu. Aero bitevníky od české armády nejprve koupilo a poté je prodalo Iráku. Takový postup vyžaduje zákon. Podnik zajistil uvedení letounů do provozuschopného stavu, doplnil výzbroj a zabezpečil také výcvik pilotů i pozemního personálu.

Firma nezveřejnila, kolik za transakci z Iráku dostala. České ministerstvo obrany podle dřívějších informací vyinkasovalo celkem 750 milionů korun, to znamená 50 milionů za jeden bitevník. V této souvislosti je zajímavá informace BasNews, podle níž Irák za každé letadlo zaplatil 16 milionů dolarů, tedy 392 milionů korun. Tuto částku ovšem není možné ověřit.

Prodej do Ameriky

Irácké letectvo by si z České republiky mělo převzít 10 jednomístných strojů, dva dvoumístné a tři budou rozebrány na náhradní díly. Podle BasNews si Bagdád před českými stroji koupil od Američanů také 36 stíhaček F-16, přičemž šest už obdržel.

Česká armáda se díky obchodu s Irákem zbavila už všech vyřazených bitevníků. Z původních 72, za které v minulosti zaplatila 51 miliard korun, totiž potřebuje jen menší část. Jedenadvacet strojů koupila americká firma Draken International pro výcvik amerických vojenských pilotů. České ministerstvo za ně dostalo 16,4 milionu dolarů, tedy kolem 400 milionů korun.