Ištvan: Policejní zásah pokračuje, chystají se další domovní prohlídky

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

V korupční kauze, kvůli níž detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi v úterý několik lidí, nebyl podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana dosud nikdo obviněn. Domovní prohlídky v Olomouci a Praze budou pokračovat. Část zadržených byla po podání vysvětlení propuštěna, jména ale Ištvan komentovat nechtěl. Mezi propuštěnými by měl být i bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

„V tuto chvíli probíhají stále úkony trestního řízení. Dosud nebyl nikdo obviněn, pořád jsme v polovině lhůty, kterou policejní orgán má na to, aby zpracoval zajištěný materiál a vyhodnotil je. Na případu pracovali policisté z ÚOOZ a státní zástupci celou noc a budou pokračovat dnes celý den a celou noc,“ řekl Ištvan. Podle něj domovní prohlídky pokračují. „Ještě v tuto chvíli podávají vysvětlení další svědci a podezřelí. Po vyhodnocení policejní orgán rozhodne, u kterých osob je na místě zahájit trestní stíhání,“ doplnil žalobce.

Počet zadržených nechtěl žalobce komentovat, podotkl pouze, že je vyslýchána řada osob. Po podání vysvětlení byli někteří z nich propuštěni. „Ostatní osoby, u kterých zájem policejních orgánů trvá, propuštěny nebyly,“ doplnil státní zástupce. Kromě Langra, v jehož domě pobývali detektivové přes 13 hodin, se policie zaměřila i na jeho známého, olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. Nedaleko domu v Olomouci, kde je Kyselý trvale hlášený, stojí stále policejní auto.

Zadržen prý byl rovněž náměstek z olomouckého krajského ředitelství policie Karel Kadlec. Údajné úzké vazby Kadlece na Langra a Kyselého v minulosti prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vazby se měly podle informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, jež souvisely s podnikám Kyselého na olomouckém realitním trhu. Inspekce však případ odložila.

Policie zasahovala také na olomouckém hejtmanství. Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který je od úterý nedostupný na mobilním telefonu, dnes nepřišel do práce a zrušil svůj program. Policie se podle neoficiálních informací zajímala i o Radka Petrůje z krajského ředitelství policie v Olomouci a Tomáše Uličného z olomouckého oddělení GIBS, detektivové prověřují i ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha.

Kauzu žalobci otevřeli kvůli podezření z trestného činu podplácení, zneužití pravomocí a z přijímání úplatku. Čeho se konkrétně týká, nechtěl Ištvan zatím komentovat. Podle serveru Neovlivní.cz by se případ mohl týkat ovlivněných vyšetřování údajných finančních machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních aquaparků či výstavby jezdeckého klubu.